Helyi hírek 2020. április 4. 14:00

Zárt ajtók mögött, hívek nélkül zajlanak a szentmisék Félegyházán is

Zárt ajtók mögött, hívek nélkül zajlanak a szentmisék Félegyházán is
A járványügyi helyzetre való tekintettel a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elrendelte, hogy március 22-étől a templomokban nem lehet nyilvánosan szentmisét és szertartásokat tartani. Az új, szokatlan helyzetről a félegyházi Szent István Egyházközség plébánosával, Hajagos Gyula atyával beszélgettünk. 

– Én harminchetedik éve vagyok pap és eddig egyszer sem fordult elő az, hogy rendeletben szabályozott módon, zárt ajtók mögött kell a szentmisét megtartani. Március 22-e volt az első nap, amikor átmentem a templomba, az ajtót be kellett zárni és a falaknak miséztem. Döbbenetes élmény volt számomra, soha nem éltem még meg ilyet – mondta Gyula atya.

Véleménye szerint mindenkinek nagyon nehéz ez a helyzet, hiszen a helyi hívek életéhez hozzátartozik, hogy vasárnap elmenjenek a szentmisére, ehhez igazítják napi beosztásukat, életüket. Jelenleg a templomajtók csak meghatározott időben vannak nyitva, de a mindennapos szentmisék idejére bezáródnak és a szertartás zárt kapuk mögött zajlik, hívek nélkül.

A plébános elmondta, hogy az emberek, akikkel beszélt nagyon nehezen fogadták el azt a helyzetet. Bíznak abban, hogy ez az állapot gyorsabban lecseng, így kevesebb áldozata lesz a járványnak a korlátozások által és aztán visszatérhet az élet a normális kerékvágásba.




Az internet adta lehetőségeket is igyekeznek kihasználni, hiszen az egyházközségnek van saját Youtube-csatornája és Facebook-oldala, ahol evangéliumi részletet olvasnak fel, beszédeket, gondolatokat osztanak meg, aktuális híreket közölnek, amelyek fontosak az egyházközség életében. Hisznek benne, hogy így minél több emberhez eljut ez a lelki táplálék, hiszen most, húsvét előtt kiemelten fontos liturgikus időszak van.

Gyula atya arra kéri a híveket, hogy a Nagyhét szertartásaiba kapcsolódjanak be lelkileg, kísérjék ily módon az eseményeket. Az interneten, a magyarkurir.hu, katolikus hírportál oldalán olvasható napra lebontva egy olyan írás, ami a lelki ráhangolódást segíti.


Fotó: Szent István Egyházközség youtube-csatornája
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus