Egészségügy 2020. április 4. 12:00

Kiskunfélegyházán is megjelent a madárinfluenza

Képgaléria
Kiskunfélegyházán is megjelent a madárinfluenza
Kiskunfélegyházán ezidáig 2 lúdtartó gazdaságban igazoltÁk a madárinfluenzát. Tájékoztatójuk az állattartók feladatait is megfogalmazta.

Az érintett településekről interaktív térképükön, valamint kereshető táblázatukból tájékozódhatnak az érdeklődők – tájékoztatta a Félegyházi Közlönyt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

– Az állattartóknak milyen óvintézkedéseket kell tenni a megelőzés érdekében?

– Kulcsfontosságú, hogy betartsák a járványvédelmi minimumfeltételeket, amelyeket a 3/2017-es országos főállatorvosi határozat részletesen tartalmaz. A legfontosabb teendő jelenleg, hogy a baromfikat kötelező zártan tartani, valamint – járványvédelmi minimumfeltételként – zárt helyen kell őket etetni, itatni, továbbá a takarmányt és az almot is zárt helyen kell tárolni.

A Nébih tematikus aloldalán elérhető számos hasznos tájékoztató anyag és informció.

Egy részletes Gyakran ismételt kérdések rovat is az állattartók rendelkezésére áll. 

– Az otthon nevelt szárnyasokat is védeni kell (lehet)?

– Igen, a házi állományokat ugyanúgy kell védeni. A zártan tartás kötelezettsége az ország teljes területén érvényben van január óta, és minden baromfitartó gazdaságra vonatkozik, beleértve a háztáji állományokat is. Minden gazda alapvető érdeke jelenleg, hogy megakadályozzák mind állataik vadmadarakkal való érintkezését, mind pedig, hogy a vadmadarak hozzáférhessenek az alomhoz, takarmányhoz.
 

Kövessen minket a Facebookon is!