Helyi hírek 2020. április 12. 08:00

Újjászületett a Darányi-kereszt

Újjászületett a Darányi-kereszt
Megkezdődött a nagyheti felkészülés a félegyházi határban. Az út menti keresztek állítóinak leszármazottai, a közeli tanyákon élők szükség esetén lemeszelik a keresztet, kitisztítják a környezetét, virágokat ültetnek.

Sajnos sok kereszt szorul felújításra, a téli fagyok kárt okoznak a fából, homokkőből készült szakrális alkotásokban. Egyre több helyen illetéktelen kezek nyomán eltűnnek a keresztfülkékből a Mária-szobrok.

Néhány kereszt uniós támogatással, mások jóérzésű emberek költségén újultak meg. Így történt 2015-ben a Molnártelepen is a Russai-kereszttel a Jégh család jóvoltából, az elmúlt évben pedig a halasi úti Darányi-kereszttel.

Ezt a keresztet Darányi Imre neje, Kasza Anna és családja állíttatta vörös gránitból 1928-ban a Halasi úton, a haleszi iskolától 2 kilométerre. A keresztet a hátsó oldalán a II. világháború alatt súlyos sérülés érte, amit gondos kezek az akkor rendelkezésre álló anyagokkal kijavítottak.



PG-s (Petőfi Gimnázium) jóbarátom, dr. Kurucz László baleseti sebész főorvos, aki jelenleg Budapesten él, nyugállományba vonulása után olvasta az Út menti keresztek Kiskunfélegyházán albumot. Hálát adva sorsáért, arra a gondolatra jutott, hogy helyreállítatja a keresztet, amelynek korpusza is több helyen kilyukadt. Döntését családja messzemenőleg támogatta. Öccse, Kurucz István, Félegyházán élő testnevelő tanár segítségével felvette a kapcsolatot Bozóki István kőfaragó mesterrel, aki szívesen fogott a munkához. A Darányi család leszármazottai nevében
Dr. Tóthné Darányi Erzsébet, Darányi Imre lánya örömmel egyezett bele a felújításba, vállalva a kereszt környékének gondozását. 

A gyönyörűen felújított alkotást Hajagos Gyula esperes áldotta meg 2019. június 16-án. A mai, koronavírusos időszakban a templomok a fertőzés megszűnéséig ideiglenesen bezártak. Az út menti keresztek adják a lehetőséget a környékén lakók számára az ottani imádságra, húsvéti virágaik elhelyezésére.


Dr. Tarjányi József
 

Kövessen minket a Facebookon is!