Helyi hírek 2014. szeptember 9. 11:15 Forrás: baon.hu

Százhatvan éves az iskolai oktatás Kunszálláson

Százhatvan éves az iskolai oktatás Kunszálláson
Oskolatörténeti kiállítás nyílt a községben, kitüntető díjakat és a felújított fogorvosi rendelőt is átadtak a tizenhatodik falunap alkalmából Kunszálláson.












Az esemény ünnepi testületi üléssel kezdődött, melynek keretében adták át a község kitüntető díjait. Kunszállás Községért Díjat és emlékplakettet kapott sok évtizedes közösségi munkájáért Hatvani Béla. Tavasszal döntött a képviselő-testület arról, hogy díszpolgári címet adományoz Tóth Istvánnénak, az iskola nyugdíjas igazgatójának, aki azonban sajnálatos módon a nyáron elhunyt, így a hozzátartozói posztumusz vehették át az elismerést.

Százhatvan évvel ezelőtt kezdődött az iskolai oktatás a településen. Ebből az alkalomból oskolatörténeti kiállítást rendeztek az intézmény aulájában. Seres István évtizedek óta gyűjti a régi tanítással kapcsolatos eszközöket, tárgyakat. Gyűjteményéből látható különleges darabok felidézik az elmúlt százhatvan év eseményeit. 1853-ban kezdődött az iskolai oktatás a Majsa-Jakabszállási Római Katolikus Népiskolában, amely eddig tizenegy nevet viselt. Az intézményt jelenleg Kunszállási Tóth Pál Általános Iskolának hívják – derült ki Grafl Rezső, tanár ünnepi megnyitójából. Mint mondta, a tanítás azóta folyamatos. 1859-től negyvenöt tanéven keresztül oktatott az iskolában Tóth Pál. Mivel ilyen hosszú ideig senki sem tanított a településen, 1999-ben az intézmény felvette egykori tanítója nevét. Jelenleg 136 diák tanul az iskolában.

Grafl Rezső történelmi áttekintése az oskolától az iskoláig kísérte végig a kunszállási oktatást. A kezdetektől a mai napig 248 pedagógusa és tizenhárom igazgatója volt az intézménynek. – Legyen ez a kiállítás mindannyiunk céljáról, a gyermekek oktatásáról és neveléséről szóló üzenet, a tegnaptól a mának – fejezte be beszédét az egykori igazgató. Az iskolatörténeti kiállítás után a felújított orvosi rendelőt adták át.

– Az orvosi rendelő felújításakor szembesültünk azzal, hogy a fogorvosi rendelő is komoly rekonstrukcióra szorul – mondta Kovács Imre polgármester. Mivel az egészségügyi pályázataink nem nyertek, ezért önerőből kellett a munkálatokat elvégezni. Az orvosi rendelőt 6, a fogorvosi rendelőt pedig 3,4 millió forintból újítottuk fel úgy, hogy a Kunszállási Falugazdálkodási Kft. jelentős mértékben kivette a részét a munkákból.

Végezetül dr. Czabán Edit fogorvos mindenkinek megköszönte, hogy mindössze 5 hét alatt elkészült a rendelő.
 

Kövessen minket a Facebookon is!