Gazdaság 2020. április 11. 16:00

A magyar traktorgyártás első száz éve

A magyar traktorgyártás első száz éve
A rovatban a SZIE Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum kutatásaira építve, sorozatot indított az agrotrend.hu a magyarországi traktorgyártás kiemelkedő műszaki alkotásaiból. Mindig egy-egy magyar traktortípust mutatnak be, amelyet a Félegyházi Közlöny is megoszt olvasóival.

A HSCS Rt. 1923-ban nagyon intenzíven kapcsolódott be a traktorgyártásba. Kísérletezett több párhuzamosan gyártott traktor megoldással. A HSCS őstraktorok tapasztalataira építve eredményesen kifejlesztette az innovatív homlok-fogaskerekes hajtásrendszerét. A motor elvének kiválasztásáról szóló párhuzamos üzemi kísérletek kiértékelésével meglepő eredményre jutottak a HSCS mérnökei. A traktor erőforrásaként versengő benzin-, szívógáz- és petróleummotorok helyett, nyersolaj üzemű motorral szerelt traktort készítettek 1923 végén.

A Hofherr cég mérnökei Budapesten kifejlesztették a HSCS új építésű, egyhengeres kétütemű diesel, vagy más néven nyersolaj motorát. Európában SEMIDIESEL motort ebben az időben már gyártottak, de a HSCS Rt. által fejlesztett izzófejes résvezérlésű kétütemű nyersolaj motor újszerű adaptáció volt, ami kiállta az idők próbáját. Az HSCS Rt új motor-működési elvet honosított meg mezőgazdasági erőgépek számára
 olvashattuk az agrotrend.hu cikkében.



A kísérleti eredmények, valamint a megbízhatóság és a gazdaságossági szempontok a nyersolaj motor sikerét hozták. Így a HSCS Rt első kereskedelmi forgalomba szánt traktorát úgy építették meg, hogy az új MEZ-16 típusú izzófejes nyersolajmotort építették be a már kipróbált MEZ-14 típusú magajáró alváz- és járószerkezetébe. Így jött létre az új működési elvű HSCS MEZ-14 típusú nyersolaj traktor, amely a Hofherr-gyár gazdasági sikerét is megalapozta a hazai traktorgyártásban.



A traktor újszerű hajtásrendszerrel készült, homlok-fogaskerekes hajtómű biztosította a hátsó kerekek meghajtását. A lehajtó fogaskerekek funkcióját zárt házban elhelyezett hajtómű vette át. A jó súlyeloszlás biztosította a korban kiemelkedő vontatási hatásfokot. A MEZ-14 típusú traktorral kezdték meg az első igazi szántási kísérleteket 1923-ban.

A MEZ-14 magajáró az első magyar nyersolaj traktor volt, a köztudatban Őshofherr-nek becézték. A traktor erőforrása MEZ-16 típusú motor volt, amely egyhengeres, fekvő, kétütemű diesel erőforrás volt, amely 15 LE gyakorlati teljesítményre volt képes. A 6,2 literes motor üzemi fordulatszáma 500 f/perc volt, egy áttétellel rendelkezett és az előre és hátramenet a motor forgásirányának megváltoztatásával, azaz újraindítással volt csak biztosítható. A HSCS által korábban alkalmazott és bevált csigahajtású lánckormányzással valósították meg az irányíthatóságot. Párologtató elven működő vízhűtési rendszerrel építették a motort.



A ma használt traktorok szolgáltatásait ismerve a fenti paraméterek talán megmosolyogtatóak, de több, mint száz éve – a megjelenés idejében – a mezőgazdaság számára fejlődést biztosító korszerű és hatékony erőforrásnak minősültek e traktorok. Ráadásul szerkezeti felépítésűkkel hosszú időre megalapozták a Hofherr-gyár sikereit a traktorgyártás terén. Egyetlen fennmaradt példánya, jelenleg is működőképes műszaki állapotban a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Georgikon Majortörténeti Kiállítóhelyén, Keszthelyen megtekinthető.

Dr. Hentz Károly
igazgató, főmuzeológus
Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum

Kövessen minket a Facebookon is!