Helyi hírek 2020. április 14. 14:00

Jól működik a digitális oktatás a félegyházi iskolákban

Jól működik a digitális oktatás a félegyházi iskolákban
– Ismeretlen feladat elé állított bennünket a koronavírus. Bár eddig is gyakori volt iskolánkban a digitális eszközök alkalmazása, de nagy kihívást jelentett a digitális oktatási rendszerre való teljes átállás. Nagyon sok pedagógus rendszeresen alkalmazta eddig is ezeket a módszereket, akik viszont kevesebb alkalommal éltek ezek használatával, ők most rövid idő alatt felzárkóztak a feladathoz. Többek között ilyen gondolatokat fogalmaztak meg iskoláink vezetői, amikor a távoktatásról szerzett eddigi tapasztalatokról érdeklődtünk.

Változatos, érdekes tartalmak

– Ismeretlen feladat elé állított bennünket a koronavírus – bocsátotta előre Terbe Ákosné, a Dózsa György Általános Iskola igazgatója. – A digitális oktatás első feladata a megfelelő oktatási keretek megkeresése volt. Nagyon sok segítség érkezett azoktól a cégektől, akik különböző digitális tananyag-tartalmakkal foglalkoznak. A bőség zavara volt a jellemző. De mára már mindenki megtalálta azt a felületet, amit biztonsággal tud kezelni, alkalmazni az oktatáshoz. A pedagógusok törekednek a változatos, érdekes tartalmakra valamennyi tantárgy tekintetében. Talán felvetődik a kérdés, hogy lehet testnevelést, vagy éneket ilyen módon tanítani. Természetesen e tantárgyak tekintetében is vannak olyan digitális tananyagok, amelyek most is alkalmazhatóak. Például zenei hanganyagok, hangszeres bemutatók stb. Testnevelésből mozgásanyagok, olimpiatörténet, sportági elmélet, otthoni edzésmódszerek állnak rendelkezésünkre. De egy jó meccset is meg lehet nézni.



Nagy köszönet illeti a szülőket, mert nap mint nap partnerek az otthoni tanulásban, abban, hogy gyermekek sikeresen teljesítsenek. Mindannyiunknak sokat fejlődik az informatikai ismerete, mert ez nélkülözhetetlen ehhez a feladathoz. A mostani digitális oktatás nem nélkülözheti a bizalom elvét, amit a családokkal közösen gyakorolunk.

Türelem és együttműködés

Mindák József igazgató így összegezte a Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium, Kollégiumban szerzett tapasztalatokat:  – Bár eddig is gyakori volt iskolánkban a digitális eszközök alkalmazása, de mint mindenütt, nálunk is nagy kihívást jelentett a digitális oktatási rendszerre való teljes átállás. Nevelői értekezlet keretében még az elején sikerült közös álláspontra jutnunk az oktatás további módjára.

A KRÉTA használata mellett fontosnak tartottuk, hogy olyan helyre kerüljenek fel tananyagok, feladatok, ahonnan a tanulóink könnyen el tudják érni. Egységesen a Google Drive-ot használjuk, ahonnan a feltöltött anyagokat, linkeket az intézményi honlapunkról egy-két klikkeléssel elérhetik diákjaink a kívánt tartalmakat. A rendszer kialakításában segítséget nyújtottak informatikus rendszergazdáink. Persze ez önmagában kevés lenne, hiszen tantárgyaktól függően más-más eszközöket is be kell vetnünk. Több tantárgyból is kiemelkedő szerepe van az élő, online lehetőségnek, amelyeket a kollégák és diákjaink előszeretettel alkalmaznak.

Talán a legnagyobb kihívást ebben a rendszerben az általános iskola alsó tagozatos gyermekek tanítása jelentette, hiszen ők még nem elég önállóak ahhoz, hogy képesek legyenek egyedül elboldogulni az online világban. Ezért itt minden esetben a szülőkkel való szoros együttműködésre volt szükség, amiben példásan bizonyítottak az intézményünkbe járó tanulók szülei. Érdeklődtek, támogatóak voltak, igyekeztek maximálisan megfelelni a pedagógusok által adott instrukcióknak. A digitális oktatás során továbbra is használjuk a már meglévő tankönyveket, munkafüzeteket, és emellé a magyarázatok, valamint az új anyagok tanításához prezentációkat, videókat is készítenek tanítóink. A gyakorlásban a legnagyobb szerepe a digitális játékoknak van. Ez élvezetes és hasznos is a gyerekek számára. Tanítóink segítik alsósainkat abban is, hogy továbbra is legyen naplószerűen vezetett, rendezett napirend. Így nem vesznek el a feladatok világában. Emellett alkalmazunk különféle projekteket, tantárgyi koncentrációkat.




A felső tagozatos és gimnáziumi, szakgimnáziumi osztályokban a Google Drive-ba feltöltött tananyagok mellett nagyon nagy szerepe van az élő, online tanóráknak. Például a matematikát, idegen nyelvet, történelmet tanító kollégák előnyben részesítik ezt, hiszen a felmerülő kérdéseket azonnal meg tudja a szaktanár válaszolni, el tudja újra magyarázni. Ilyen a discord, a skype, messenger adta lehetőség. A szaktanárok 60 százaléka a Google Classroom szolgáltatás segítségével tart tanórákat, ami praktikus a tananyag továbbítására a csoport tagjai felé. Például egy tananyag, amit gyakoroltatni szeretnénk, egy kiadott feladat, amit értékelni szeretnénk, de a számonkérésben is segítséget nyújt, tesztek készítésével (ami időzíthető, és a százalékos eredményt azonnal meg is mutatja, gyorsítva az értékelés folyamatát). Ehhez hasonló a redmenta, amit szintén több kollégánk előszeretettel alkalmaz.

A kissé specifikusabb tantárgyakból (pl. testnevelés) szintén rendszerezett segítő anyagokat kapnak a diákjaink a gyakorlati feladatok elvégzéséhez. Az online eszközök segítségével kérnek a testnevelők visszajelzéseket, eredményeket tudnak figyelembe venni, ugyanakkor a testnevelésnek is vannak elméleti ismeretei, így a gyakorlati feladatok mellett az eddiginél esetleg nagyobb szerepet kap az elméleti ismeret.


Intézményünk munkaidőben a járványveszély ideje alatt is nyitva van, így elérhetőek vagyunk a szülők számára. Most volt a legnagyobb szükség a rugalmasságra, és arra, hogy valóban felértékelődjenek a fontos ismeretek. Ez az időszak számos olyan készséget fejleszt, amire eddig nem számítottunk: kreativitást, egymással való kooperációt, türelmet, együttműködést. Intézményvezetőként a pedagóguskollégáktól bölcs mértékletességet kértem, valamint azt is, hogy ha a diákok közül valaki nehezebben venné fel a ritmust, adjanak lehetőséget, hogy pótolhassa a lemaradást. Bízunk abban, hogy a lehetőségekhez mérten a legjobbat tudjuk kihozni ebből a rendhagyó időszakból.


Gyorsan alkalmazkodtak

A József Attila és a Platán iskola tapasztalatait Wolnerné Vidéki Szilvia tolmácsolta kérésünkre.
– A március 16-ától fennálló veszélyhelyzet új kihívásokat jelent az oktatásban, különösen az alapfokú oktatás résztvevőinek. Vagy talán nem is annyira kihívást, inkább lehetőséget. Ezt bizonyítja, hogy az általános iskolai tanítók, tanárok nagyon rövid idő alatt átálltak erre a speciális oktatási formára, amelyben a digitális tananyagoknak és a pedagógusok által szerkesztett órai vázlatoknak, gyakorló feladatlapoknak és felméréseknek van óriási jelentősége.

Nagyon sok pedagógus rendszeresen alkalmazta eddig is ezeket a módszereket, akik viszont kevesebb alkalommal éltek ezek használatával, most rövid idő alatt felzárkóztak a kihíváshoz. Hiszen a megszokott, személyes kontaktuson alapuló oktatást felváltotta a digitális kommunikáción keresztüli kapcsolattartás a tanítványokkal és a folyamatba bevont szülőkkel. A tapasztalatok sokszínűek, de mindenképpen dicséret illeti a pedagógusokat, akik fáradságot nem ismerve folyamatosan gyártják a tananyagot, szerkesztik a vázlatokat, használják azokat a digitális kommunikációs csatornákat, amelyek a tanórák megtartását is lehetővé teszik a gyerekek számára.



A tanulók nagy része nagyon gyorsan alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez. Az első hét kihívásai után már gyakorlott módon reagálnak, és igyekeznek időre visszaküldeni a kiadott feladatokat, projektmunkákat, felméréseket. Bár az oktatási forma megváltozott, de maga a rendszer továbbra is megköveteli az értékelést, osztályozást, annak érdekében, hogy a tanév eredményes legyen, s a tanulók teljesítményét le tudjuk zárni júniusban.

Az alsós gyerekeknek nagy segítséget jelentenek a szülők, akik nélkül ez a helyzet nem tudott volna ilyen gyorsan átállni. Hiszen a KRÉTA e-napló funkcióinak használatát profi módon el kellett sajátítaniuk, és az e-mailen történő kommunikáció is fontos szerepet kapott. Sok család több gyermekkel teszi mindezt, óriási köszönet jár érte. A felsősök többsége már önállóan teszi a dolgát.


A pedagógusok igyekeznek egyszerűsített formában átadni a tananyagot, de mindezt úgy, hogy az igényességből és az élvezhetőségből nem adunk lentebb.



A gyermekek szorgalma vegyes képet mutat, a legtöbben meg akarnak felelni, van olyan is, akinek így könnyebb jobb jegyeket szerezni, de olyan is akad, aki nem akar bekapcsolódni a közös munkába. Őket sajnos meg kell szólítani, hiszen kötelező teljesíteni a digitális oktatási formában is a tanév követelményeit.

Egy valami azért pótolhatatlan: a tanár-diák személyes kapcsolat, az igazi pedagógus kisugárzása, a hivatásunk szépségeinek közös megélése. A visszajelzések azt mutatják, hogy hiányzunk egymásnak. Alig várjuk, hogy újra együtt lehessünk, és hogy gyermekzsivajtól legyenek hangosak iskoláink. A József Attila iskola és a Platán iskola is üzent a gyermekeinek, ablakba tett színes üzenettel, szépen díszített tojásfával, sőt, a honlapon megtekinthető rendhagyó költészet napi megemlékezéssel is. Azt vallom, hogy minden kihívás egyben lehetőség is.


Közös találkozások az online térben

– A Petőfi Sándor Gépészeti és Informatikai Szakképző Iskola március 16-án állt át a tantermen kívüli digitális munkarendre. Az iskola vezetősége már előre gondolkodva kialakította a Google Classroom felületén az osztályok digitális megfelelőjét. A digitális oktatás zökkenőmentesen kezdődött el, köszönhetően az alapos előkészítésnek, valamint a pedagógusok és a diákok szoros együttműködésének. A tanévből hátralévő tananyag átadását újra kellett tervezni. A tervezőmunka kiindulópontja a mértékletesség, a bölcsesség fokmérője a gondolat volt.

A digitális oktatás azóta is folyamatosan zajlik, természetesen kisebb-nagyobb átalakításokat eszközölve a diákok, a szülők és a pedagógusok visszajelzéseinek megfelelően. Egyre több pedagógus tart online órát, egyre változatosabb módszereket alkalmaznak mind a tananyag átadásánál, mind annak számonkérésénél. Felmértük a tanulók között, hogy van-e valakinek szüksége eszközre, és aki jelezte, annak tudtunk segíteni.



A jelenlegi helyzetben azt éljük meg a legnehezebben, hogy nem tudunk személyesen találkozni egymással, így a közösségbe való tartozás érzése is gyengül. Ennek ellensúlyozására elindítottuk az Instagramon a #30napos_pg_kihivas-t, amelyhez mindenki szabadon csatlakozhat, továbbá az iskola Facebook-oldalán is folyamatosan ellátjuk a diákokat jó tanácsokkal, és már online nevelőtestületi értekezletet is tartottunk.

Összességében a PG nevelőtestülete, szülői közössége és diáksága kitűnően vizsgázott a jelenlegi nehéz helyzetben, amiért mindenkinek köszönet jár. Bízunk abban, hogy hamarosan személyesen is találkozunk, addig is mindenkinek jó egészséget kívánunk – zárta gondolatait Rokolya Csaba igazgató.


Bátorítással, szeretettel

A Móra Ferenc Gimnázium igazgatója, dr. Kása Zsuzsanna így vélekedett a digitális átállásról: – Ha a középiskolákat nézzük, a tanulók és persze a szülők annyival vannak könnyebb helyzetben, hogy a gyerekek már önállóan képesek dolgozni. Terhet jelent viszont, hogy a napi 6-9 online tanóra mellett az azokra történő felkészülés is hosszú időre a gép elé ülteti őket.

Minden pedagógus a legjobbat szeretné nyújtani diákjainak, ami nem biztos, hogy minden esetben 100 százalékosan sikerül. Többször juttattunk el kérdőívet diákjainkhoz annak érdekében, hogy reális képet kapjunk arról, működik-e az új rendszer és milyen leterheltséggel kell megküzdeniük a napi feladatok megoldása érdekében. Javaslataikat, kérésüket igyekeztünk beépíteni az új módszerek használata során. Tudják, hogy bármilyen probléma esetén nyugodtan fordulhatnak tanárikhoz.



Pedagógusaink is hihetetlenül leleményesek, ügyesek és szorgalmasak. Azok a kollégák is, akik eddig (életkoruknál fogva) nem sokszor alkalmazták a digitális módszereket, vagy, mert a tantárgyuk jellege nem kívánta meg a rendszeres online oktatást, pillanatok alatt felvették a tempót. A készségtárgyakat tanító pedagógusok is megtalálták azokat a digitális formákat, amelyekkel a tanulók elé varázsolhatók az ének, a testnevelés, a rajz és vizuális kultúra. Egy-egy esetben elméleti órák is tarthatók – például testnevelésből is, amikor a diákok megismerkedhetnek a tantárgy érettségi témaköreivel.

Magam részéről hihetetlenül büszke vagyok mind a tanulóifjúságra, mind pedig pedagógus kollégáimra. A négy hét alatt többször szólítottam meg munkatársaimat, a gimis gyerekeket és a szülőket is. Szerettem volna bátorítást adni és odafigyelésünket, szeretetünket tolmácsolni. Igyekszem különös figyelmet fordítani végzős diákjainkra, akiket az érettségivel kapcsolatos bizonytalanság mellett annak terhe is nyom, hogy kimaradnak életükből azok a csodás események (szerenád, "zöldnap", ballagás), amelyekre hat, illetve négy éven keresztül vártak.

Zárszóként annyit szeretnék még ehhez a helyzethez hozzátenni: bízom abban, hogy a családokon keresztül mindenki érzékeli azt, hogy a pedagógus egy-egy tanév alatt milyen odaadó munkát végez a diákok sikeres előmenetele, fejlesztése, tehetséggondozása, lelki egészsége érdekében. Így a pedagógus hivatás talán újra elnyerheti méltó helyét a társadalmi megítélésben.

 

Kövessen minket a Facebookon is!