Gazdaság 2020. április 18. 08:00

A munkahelyek megtartására törekszik az IBV Hungária Kft.

Képgaléria
A munkahelyek megtartására törekszik az IBV Hungária Kft.
2020. februárjában, a koronavírus magyarországi megjelenésekor, az IBV Hungária Kft. vezetősége azonnali megelőző intézkedéseket vezetett be és megalkotta a belső járványügyi protokollt a dolgozók egészségének védelme érdekében. Az intézkedések keretében folyamatosan biztosítják minden mosdóban a kézfertőtlenítő folyadékot, vírusölő szappant és a szükséges kiegészítőket, a szájmaszkokat és a kesztyűket a munkavállalók részére – tájékoztatta lapunkat Czinege Gábor, ügyvezető igazgató.

– A fertőtlenítésre nagy hangsúlyt fektettünk, ennek érdekében bővült a takarítói személyzet, akik gondoskodnak a közös érintkező felületek (pl. kilincs, korlát) fertőtlenítéséről. Nem fogadunk külföldi vendégeket, illetve felfüggesztettük a más országokba történő kiküldetéseket is.

A járványhelyzet fokozódásával a telephely látogatásával kapcsolatban további szabályokat foganatosítottunk, ezzel tovább védve a munkavállalóinkat. Belépéskor a testhőmérsékletét érintésmentes lázmérővel ellenőrizzük, ezzel is csökkentve a fertőzés kockázatát.

Csökkentettük a megbeszélések számát, ahol lehet, ott megteremtette a vállalat a home office-ban, vagyis az otthonról történő munkavégzés lehetőségét. Minden helyiségben meghatároztuk az egyszerre bent tartózkodható munkavállalók számát. Minden munkavállalónknak fokozatosan kötelezővé tettük a szájmaszk viselését a munkavégzés során. Ezen intézkedéseken kívül még számos felhívás, tájékoztatás segít az itt dolgozóknak a minél tudatosabb higiéniai és járványügyi javaslatok betartására.

Hogyan befolyásolja a COVID 19 járvány a cég gazdasági környezetét?

– Más vállalatokhoz hasonlóan, az IBV Hungária Kft.-t sem kerülte el a koronavírus kapcsán globálisan visszaeső kereslet, illetve a karantén alá kerülő országokból érkező alapanyag-, és alkatrész-ellátottság akadozása. Ezekre az újonnan kialakult piaci helyzetekre folyamatosan reagálunk, annak érdekében, hogy munkavállalóink a legkevesebbet érezzenek munkavégzésük során a gazdasági válság okozta problémákból. Ellentétben néhány környékbeli vállalkozással, akiknek sajnos le is kellett állniuk, mi eddig nagyon jól vettük az akadályokat és a termelést sem kellett szüneteltetnünk.

Az IBV Hungária Kft. munkahelyvédelmi akciótervet dolgozott ki és vezetett be a koronavírus világjárvány negatív gazdasági hatásai okán, amelynek elsődleges célja, hogy hosszútávon megőrizzük, és folyamatosan tudjuk foglalkoztatni munkavállalóinkat.

Mit jelent ez a cég életében?

– Első lépésként még feszesebb költséggazdálkodást vezettünk be, amely kiterjed a beruházások felülvizsgálatára, valamint a létszámfelvétel átmeneti felfüggesztésére. Egyelőre lemondunk a jövőbeni fejlesztésekről annak érdekében, hogy a jelen kihívásokra tudjunk koncentrálni. Április 1-jével új munkaidőkeret-megállapodást kötöttünk minden munkatársunkkal, ami kellő rugalmasságot kínál az előttünk álló időszak áthidalására és hozzájárul a munkahelyek megtartásához.

Komoly költséget jelent a 450 fős kollektíva munkabére, amely kapcsán szintén költségmegtakarításra kényszerültünk, de létszámleépítésre nem került sor és nem tervez vele a vállalat a jövőben sem. Helyette az egységes teherviselés elvét alkalmazzuk, hiszen egy ilyen járványügyi helyzetben éppen elég az egészségen és szeretteink egészségén aggódni. A munkahelyünkért már ne kelljen. Ezért április 1-jétől a szellemi munkavállalókat 6 órás részmunkaidőben foglalkoztatjuk. A munkaszerződés-módosítás feltételeit minden érintett dolgozó elfogadta, amellyel kiemelkedő lojalitásukat bizonyították az IBV Hungária Kft. felé, segítve a céget a munkahelyek megtartásában.

Mik a jövőbeni kilátások?

– A jövőbeni kilátásainkat elsősorban az európai gazdaság, azon belül is főképp a német gazdaság alakulása befolyásolja. Mivel Németországban a válság – legalábbis a mi szektorunkban – jóval kevésbé éreztette hatását, mint más nyugat-európai országokban, és a napokban már az eddigi járványügyi korlátozások részleges feloldásáról is lehet hallani, így jó eséllyel folyamatosan tudunk termelni a következő hetekben, hónapokban is. Ennek ellenére felkészültünk egy esetleges gyári leállásra, amit az eddigi intézkedéseinknek köszönhetően a munkavállalói oldalról érdemi keresetcsökkenés nélkül tudnánk megvalósítani.

A 2008-2009-es gazdasági világválsághoz hasonlóan a jelen időszakban is több új vevővel kerültünk üzletei kapcsolatba és folyamatosan dolgozunk versenyképességünk megőrzésén. Ezáltal a járványügyi korlátozások feloldása után rövid időn belül visszatérhetünk a korábbi termelési volumenhez. A célunk 450 kiskunfélegyházi és környéki család megélhetésének biztosítása és az IBV Hungária Kft. múltjához méltó, több évtizedes stabilitás megtartása – tette hozzá Czinege Gábor ügyvezető igazgató.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus