Helyi hírek 2020. április 23. 12:00

Nem érdekelt abban a pillanatban a koronavírus – házasságkötés a járvány idején

Nem érdekelt abban a pillanatban a koronavírus – házasságkötés a járvány idején
Dj Kopi, azaz Horváth Zoltán retro dj, mellékállásban esküvőkön zenél. A kialakult járványügyi helyzetben az esküvői létszámok korlátozása gyakorlatilag az ő terveit is dugába döntötte.

Szerencsére nem mindegyiket! Párjával, Helénával januárban határozták el, hogy összeházasodnak. Igazából nem klasszikus esküvőt terveztek, inkább egy jó hangulatú bulit álmodtak meg 15-20 fővel.  A valóság másképpen alakult, hiszen április 4-én, szombaton, mindössze 6 fő jelenlétében mondták ki az igent. A korlátozások akkor már érvényben voltak.

– Nem gondolkodtunk azon, hogy áttesszük egy másik időpontra a szertartást, inkább a buli részét toltuk el egy másik időpontra – mondta Horváth Zoltán. Véleménye szerint a szertartás meghittségén semmi sem változtatott a rendkívüli helyzet.

– Elfelejtesz akkor minden gondot. Kettőnkről szólt az a pillanat, nem érdekelt akkor sem a koronavírus, sem pedig, hogy mennyien vannak bent – tette hozzá.



A jövőt illetően minden tekintetben bizakodó az ifjú férj: 20-30 esküvői mulatságon zenél évente. Az áprilisi, májusi időpontokat áttették későbbi időpontokra. Mint mondja, minden megoldható. „Optimista vagyok, ahogyan a párok is azok” – zárta a beszélgetést Horváth Zoltán.

Csányiné Mészáros Ágnes anyakönyvvezető fontosnak tartja felhívni a figyelmet arra, hogy az állampolgárok a kérelmeikhez, banki ügyleteikhez szükséges háttér információt a kérelem benyújtására illetékes hatóság ügyintézőjétől telefonon érdeklődjék meg, és ne a különböző internetes fórumokon tájékozódjanak! Kiskunfélegyházán a polgármesteri hivatal folyamatosan működik, az ügyfélfogadás a korábbi rendben zajlik, azzal a kivétellel, hogy az ügyintézőkkel előzetesen meg kell beszélni az ügy menetét, a kérelemhez szükséges iratok körét, és időpontot kell kérni a kérelem benyújtására. Kéri, hogy anyakönyvi ügyekben hívják a 76/562-051-es telefonszámot!  

Az anyakönyvvezető ismertette, hogy mivel a házasság intézményét az Alaptörvény L) Cikke deklarálja és védi, ezért azt a mostani különleges jogrendben, a veszélyhelyzet ideje alatt is biztosítani kell. A házasságkötés feltételeit és módját a 2010. évi I törvény határozza meg, ez nem módosult. A törvény által meghatározott 30 napos várakozási határidő továbbra is érvényes. A házasságkötésre irányuló kérelmet jegyzőkönyvbe kell foglalni, és azt követően 30 nap múlva – egyeztetve a szabad helyek függvényében – lehet házasságot kötni. Ez a jegyzőkönyv 1 évig érvényes.

– A mostani helyzetben – a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet szerint – a lakóhely elhagyásának alapos indokának minősülhet többek között a szűk családi körben történő házasságkötés.  Amennyiben a házasulók ezt vállalják, a házasság megköthető. A városvezetés március 16-án megfogalmazott ajánlása azonban 10 főben maximálta a résztvevők számát. Ez jellemzően a kötelező tanúk, szülők, testvérek. A szertartáson pezsgőt nem bontunk – tette hozzá az anyakönyvvezető, hangsúlyozva, hogy ezek a vírushelyzet idejére szóló korlátozások bármikor változhatnak.

Csányiné Mészáros Ágnestől tudjuk, hogy 2019-ben rekord számú házasságkötés volt országosan és Kiskunfélegyházán is, a városban összesen 214 pár kelt egybe. Idén eddig 45 esküvő volt és 77 bejelentkezés van házasságkötésre. Természeten ezek a számok még nagyban változhatnak, hiszen esküvő szempontjából még nagyon az év elején járunk.

A szertartás alatt egyébként nem kötelező szájmaszkot viselni. Ezzel kapcsolatban az anyakönyvvezető elmondta:

– Mivel a kormányrendelet szűk családi körben határozza meg a résztvevő személyek körét, a szűk család általában egy háztartásból érkezik. A díszteremben tartjuk az esküvőt, ahol lehetőség van a kellő távolság megtartására. Ezért álláspontunk szerint nem szükséges a maszk használata. A menyasszony, vőlegény részéről zavaró lenne, hiszen a házasság akkor jön létre, ha az egybehangzó igent kimondják, amit a tanúknak és az anyakönyvvezetőnek tisztán kell érteniük.  

Hajagos Gyula, a Szent István Egyházközség plébánosa megkeresésünkre elmondta, hogy nagyon minimálisra limitálva, de van lehetőség egyházi házasságkötésre is. Alapesetben minimum 5 főnek kell jelen lenni, hogy az egyházi esküvő érvényes legyen: az ifjú pár, a két tanú és a pap.

– Meg tudom tartani a szertartást, de csak zárt ajtók mögött, nagyon szűk családi körben, maximum 10 fős keretben, amire nem volt még példa. Az egyházi szertartások tekintetében jellemző, hogy inkább későbbi időpontban tartják meg a párok – tájékoztatott Gyula atya.

Fotó: Kolyankovszky Zoltán

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus