Gazdaság 2020. április 18. 16:00

A magyar traktorgyártás első száz éve

A magyar traktorgyártás első száz éve
A rovatban a SZIE Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum kutatásaira építve, sorozatot indított az agrotrend.hu a magyarországi traktorgyártás kiemelkedő műszaki alkotásaiból. Mindig egy-egy magyar traktortípust mutatnak be, amelyet a Félegyházi Közlöny is megoszt olvasóival.

A Hofherr-Schrantz-Clayton-Shuttleworth Magyar Gépgyári Művek Rt. (HSCS) új stratégiát kialakítva, újszerű termékcsaládot alkotott. A MEZ-14 típusú első nyersolajüzemű magajáró után, megalkották 1924-ben a korszerű MEZ 20-as traktorcsalád első tagját.

A HSCS traktoron szembeötlő korszerűsítéseket hajtottak végre a gyár mérnökei. Az erőgépek már a „klasszikus traktor-elv” jegyeit hordozták. Az új fejlesztésű MEZ 20 traktorcsalád felépítésében és funkcionalitásában egyre inkább közelített a korszerű traktorok tulajdonságaihoz.

Az alaptípus a MEZ 20 jelzetű erőgép, amely traktor funkcióra készült. Az őstraktoroknál már jól bevált és ismert szerkezeti elemekre épült. A traktor szíjtárcsán és vonóhorgon egyaránt azonos teljesítményt szolgáltatott
 írta meg az agrotrend.hu.


HSCS MEZ-S 22-24 vázlati rajz

Magasabb műveleti sebességű traktorra volt igény és ezt a típus elsőként teljesítette. A „gyorsjáratú klasszikus” traktorok megjelenése minőségi változást hozott a mezőgazdasági termelésben. Hatása a gőzgépek megjelenésével mérhető, de gazdasági jelentősége annál is nagyobb volt. A munkaműveleteket meggyorsította, a termelési költségeket csökkentette, a munka- és üzembiztonságot javította.

A HSCS MEZ 17-20 traktor erőforrása egyhengeres szelep- és gyújtószerkezet nélküli, kétütemű izzófejes motor, melynek furata 210 mm, lökete 240 mm volt. Üzemanyaga nyersolaj, motorteljesítménye 17-20 LE volt. A fordulatszabályzó által befolyásolt üzemanyag-ellátás biztosította a változó terheléseknél is a motor egyenletes járását. Ez az első ismert mezőgazdasági traktormotor szabályozási-elv alkalmazás! Sebessége két fokozatban előre és hátra 4,2 és 2,2 km/ó volt.

 


HSCS MEZ-S 22-24

A HSCS 1925-ben Adony-Pusztaszabolcsban az Országos Szántógépbemutatón mutatta be továbbfejlesztett új MEZ traktorát. 1926-ban megkezdték gyártását MEZ-S 22-24 típusjelzéssel.

Változatlan motor-konstrukció mellett a fordulatszám emelése biztosította a traktor 22-24 LE teljesítményét. A forma változatlan maradt, de számos új műszaki megoldást alkalmaztak. A forgórészek golyós és görgős csapágyazást kaptak, a fogaskerekek olajfürdőben futottak, hűtővíz forgatását szivattyú biztosította. Hajtóművét siklócsapágyas zárt hajtóműházban helyezték el. A traktor össztömege 2400 kg volt.

 


A HSCS MEZ 20 család traktorai egyszerű szerkezetűek, könnyen kezelhetők és viszonylag hosszú élettartamúak voltak. 1927-ben az országban eladott traktorok közel egynegyede HSCS traktor volt! Nem csoda, hogy a HSCS traktorok a magyar mezőgazdaság meghatározó erőgépévé váltak. Lassú fordulatszámuk miatt nevezték el népiesen „csak-csak” traktornak.

Hazánkban az elkövetkező 30 évben a mezőgazdasági erőgép fogalma összeforrt a Hofherr traktor márkával. Ez a 30 év egyébként a magyar traktorgyártás legsikeresebb időszaka volt, 7 gyár is készített traktorokat és számos típus jelent meg magyar traktorként a mezőgazdaságban.


dr. Hentz Károly 
igazgató, főmuzeológus
Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum

 

Kövessen minket a Facebookon is!