Helyi hírek 2020. április 19. 16:00

A jövőnk kulcsa a szemétben van

Képgaléria
A jövőnk kulcsa a szemétben van
Az Every Can Counts üdvözli az 50. Föld Napját. Április 22-én, miként az elmúlt ötven évben, idén is megünnepeljük a Föld Napját, hogy felhívjuk a figyelmet a környezetünk védelmének fontosságára. Az idei téma az éghajlatváltozás, és az, hogy mi, személyesen mit tehetünk azért, hogy a bolygónk jobb hely legyen.

Az egyik az újrahasznosítás. Tudta, hogy egy alumínium italdoboz újrahasznosítása 95%-kal kevesebb energiát igényel, mint egy új legyártása. Európa élen jár a világban a fémek újrahasznosítását tekintve: az italos dobozok 74,5%-át hasznosították újra 2017-ben az öreg kontinensen. Bár ez az arány lenyűgöző, lehetne jobb is!

Az idei Föld Napja és az 
Every Can Counts szeretne emlékeztetni mindenkit arra, hogyan lehet energiát, nyersanyagokat és erőforrásokat megtakarítani egyszerűen, akár egy fém italos doboz újrahasznosításával, ezzel is elősegítve a fenntartható gazdaságot. A 19 európai országban tevékenykedő Every Can Counts célja az alumínium italcsomagolás előnyeinek tudatosítása, mivel az emberek 50%-a még mindig nem tudja, hogy a fém egy olyan anyag, amelyet az Accenture egy nemrégiben készült tanulmánya szerint, végtelenszer lehet újrahasznosítani anélkül, hogy fizikai tulajdonságaiból veszítene.

Az idei Föld Napja és az Every Can Counts szeretne emlékeztetni mindenkit arra, hogyan lehet energiát, nyersanyagokat és erőforrásokat megtakarítani egyszerűen, akár egy fém italos doboz újrahasznosításával, ezzel is elősegítve a fenntartható gazdaságot. A 19 európai országban tevékenykedő Every Can Counts célja az alumínium italcsomagolás előnyeinek tudatosítása, mivel az emberek 50%-a még mindig nem tudja, hogy a fém egy olyan anyag, amelyet az Accenture egy nemrégiben készült tanulmánya szerint, végtelenszer lehet újrahasznosítani anélkül, hogy fizikai tulajdonságaiból veszítene.

„Az Every Can Counts egy olyan kezdeményezés, amely arra ösztönzi az embereket, hogy újrahasznosítsák az italos dobozaikat. Igaz, hogy az általános újrahasznosítási arány növekszik Európa-szerte, ami nagyon pozitív, de szeretnék elérni, hogy a dobozok 100%-át visszaforgassák az emberek a rendszerbe. Hogy ez valósággá váljon, együttműködünk gyártókkal, fesztivál- és rendezvényszervezőkkel, italmárkákkal és sportklubokkal célunk elérése érdekében. Jelenleg Magyarországon az aludoboz újrahasznosítás aránya eléri a 38% -ot, ami sajnos továbbra is jóval elmarad olyan országoktól, mint Németország (99%), Lengyelország (81%) és Ausztria (79%).” Dr. Duma László, ügyvezető, 
Minden Doboz Visszajár, az Every Can Counts magyarországi partnere.

Föld Napja egy lehetőség arra, hogy emlékeztessük magunkat az olyan anyagok újrahasznosításának és újrafelhasználásának fontosságára, mint például a fém italos dobozok.

„Ugyanakkor ezek a rendszerek még mindig nem elég elterjedtek. Gyakran kapunk olyan észrevételeket, hogy bár sokan szeretnék visszaváltani az italdobozaikat, de a lakókörnyezetükben nem férnek hozzá visszaváltási lehetőséghez.” - Minden Doboz Visszajár (Vida Péter, operatív cégvezető)

Az olyan események, mint a Föld Napja, alkalmat adnak arra is, hogy megosszunk néhány fontos adatot. A felmérések eredményei azt mutatják, hogy ha a fogyasztókat megfelelően tájékoztatják a különféle csomagolóanyagok előnyeiről, 50%-uk hajlandó többet fizetni a környezetbarát csomagolási alternatívákért. Ezenkívül a válaszadók 72%-a állítja, hogy több környezetbarát terméket vásárolt az elmúlt öt évben.

Az alumínium-újrahasznosítás folyamatáról

Mindössze 60 napot vesz igénybe egy doboz újjászületése. Az aludobozok összegyűjtése után, azokat újrahasznosító üzembe szállítják, ahol viszonylag alacsony hőmérsékleten, körülbelül 700 °C-on megolvasztják a dobozokat. Nem szükséges eltávolítani a dobozokra felhelyezett egyéb anyagokat, például címkéket, festéket. Ez sokkal egyszerűbbé teszi az újrahasznosítás folyamatát más italcsomagolásokhoz képest. A feldolgozás során az anyag nem veszít a minőségéből vagy az értékéből, megőrzi a szerkezeti tulajdonságait: az relatív alacsony tömegét, szilárdságát és alakíthatóságát. Ezáltal más iparágakban történő későbbi felhasználásra is teljesen alkalmas marad.

Az Egyesült Királyságban 2009-ben alapított Every Can Counts kezdeményezés egy, az italos dobozok európai újrahasznosításának előmozdítását célzó vezető programnak tekinthető. Célja, hogy mindenkit arra inspiráljon, változtasson gondolkodásán azzal, hogy újrahasznosítja italos dobozát, akkor is, ha éppen nem tartózkodik otthon. Ezt megteheti az irodában vagy bárhol útközben, a parkoktól, a fesztiváloktól és a sporteseményektől kezdve az iskoláig és az egyetemekig. Ma a kezdeményezésük 19 országban van jelen.

 

Kövessen minket a Facebookon is!