Helyi hírek 2014. szeptember 15. 13:00 Forrás: baon.hu

Kosárfonók találkoztak

Kosárfonók találkoztak
Negyedik alkalommal rendezte meg a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület az Országos Kosárfonó Találkozót Tiszaalpáron a hétvégén. Az ország minden részéről érkeztek kosárfonók a hétvégén Tiszaalpárra, a negyedik Országos Kosárfonó Találkozóra.







A kiváló hangulatú rendezvénynek a piaccsarnok adott helyet, a mesterek itt állíthatták ki a vesszőből készült tárgyaikat, melyekkel a közönség tetszésén túl a szakmai zsűri elismerésére is pályáztak, hiszen idén is versenyeztek egymással a műremekek, a kosárfonókat pedig meglepetés-feladat várta.

Kanalas János helyi kosárfonó – aki néhány hete nyerte el a Népművészet Mestere kitüntető díjat –, a rendezvény fő szervezője a találkozó megnyitóján elmondta: Tiszaalpáron valaha félezer család élt kosárfonásból, manapság azonban alig két tucat családnak nyújt megélhetést a népi mesterség. Az országos találkozó életre hívásának éppen az volt a célja évekkel ezelőtt, hogy minél több emberrel megismertessék és megszerettessék a kosárkötést.

A rendezvény megszervezéséhez idén is sokan nyújtottak segítséget, ebből is látszik, hogy a helyieknek fontos, hogy ilyen módon is továbbvigyék a település 3000 éves hagyományait.

Vancsura István polgármester megnyitó beszédében elmondta: a rendezvény a legjobb helyen van az országban, hiszen valaha a település lakosságának jelentős része kosárfonásból élt. A polgármester méltatta Kanalas János tevékenységét is, hozzátéve, hogy a kosárfonó által szervezett nyári táboroknak és az országos találkozónak köszönhetően sokan fordulnak meg a településen azért, hogy a kosárfonással megismerkedjenek. Gaál János, a Népművészet Mestere festőművész, restaurátor Reményik Sándor szavaival köszöntötte a megnyitón résztvevőket.

Czinege István, a helyi manufaktúra vezetője a zsűrizésre hozott kosarakról szólva elmondta: nagyon sok jó munka született, ezért a zsűri két első és két harmadik díjat, valamint egy különdíjat is megszavazott. A különdíjat Bene Ágostonné érdemelte ki. A harmadik Nagy Andrea és Palatinusz László lett. A második helyezettnek járó díjat Kozma Ilonának szavazta meg a zsűri. A első helyen Pados Zoltán és Gergely István végzett. Gergely István teljesítette legjobban a meglepetés-feladatot is. Kanalas János egy gyönyörű, ámde roppant bonyolultan elkészíthető, egyedi karkosarat készített a versenyzők számára, akiknek a minta alapján kellett ugyanolyat kötniük ott, a helyszínen.

A kosár megkötésére szombaton 6 órájuk volt a vállalkozó kedvűeknek, a bemutatón a közönség is figyelemmel kísérhette, hogyan lesz a fűzfavesszőből karkosár.

Fotó: Zsámboki Dóra
 

Kövessen minket a Facebookon is!