Kultúra 2020. április 25. 14:00

Zárt kapuk mögött a Kiskun Múzeum

Képgaléria
Zárt kapuk mögött a Kiskun Múzeum
A raktárak kimeszelésén, kitakarításán, a tárolórendszerek felállításán és a gyűjteményi anyag elhelyezésén dolgoztak a Kiskun Múzeum munkatársai idén februárban, amikor az első hírek érkeztek a terjedő koronavírus-járványról. A megújult intézmény sok programmal készült a 2020-as évre, az április 1-jei nyitásra, azonban a terjedő járvány miatt a város vezetése úgy döntött, hogy a kulturális intézményeket bezárja a látogatók előtt. A szakmai munka azonban továbbra is folyik. A megkezdett felújítást, átrendezést folytatva abban reménykednek a munkatársak, hogy hamarosan újra fogadhatják az érdeklődő látogatókat – tudtuk meg Mészáros Márta igazgatótól.

Több sikeres pályázatnak köszönhetően az utóbbi két évben számos fejlesztés történt a Kiskun Múzeumban: az épület egyes részeit felújították és új tárlatok nyíltak. A megújulás következő lépcsőfoka a múzeumi munkaterek és gyűjteményi raktárak optimális kialakítása és berendezése, amit idén januárban meg is kezdtek a munkatársak. Új helyen, a főépület emeleti részében kialakították a nagy gyűjteményi raktárt, ahol a könyvtár, a dokumentum- és fotótár, a numizmatikai gyűjtemény, valamint a néprajzi, helytörténeti és képzőművészeti anyag kap helyet.

Jelenleg a főépület emeleti szintjének a felújítása, átrendezése folyik. A gyűjteményi anyag elhelyezése mellett ugyanis a megfelelő munkaterek kialakítása is fontos. A zsúfolt irodák és raktárak már nem voltak alkalmasak a megfelelő szakmai munka elvégzésére, ezért a felszabadult helyiségek használatát és feladatát újratervezték. Az emeleten kap helyet a régész muzeológus irodája, a gyűjteményi feldolgozó, valamint a műtárgyvédelmet és digitalizálást végző munkatér fotóműteremmel és egy kis restaurátorműhellyel. Megújul még a gyűjteménykezelői iroda és a kutatóterem is – számolt be az igazgató.

Mészáros Márta azt is elmondta, hogy a régészeti feladatellátás jelenleg is folyamatos, a felügyeleti munka mellett ásatás is kezdődik hamarosan Gátéron. Emellett készülnek a digitális tartalmak a múzeum honlapjára és közösségi oldalára, amellyel meg tudják mutatni az otthon maradottaknak a város és a múzeum megőrzött értékeit. Ezzel csatlakoznak az országos kezdeményezéshez, a Múzeumozz a szobádból! programhoz.

A pedagógusokkal egyeztetve játékos feladatokkal segítik a múzeumi szakemberek az oktatást is. Egyrészt mindenki számára elérhető az intézmény honlapján az a link, ahol helyismereti kérdések, totók kínálnak lehetőséget a játékos ismeretszerzésre. Másrészt kimondottan iskolásoknak készült, tananyaghoz kapcsolódó helytörténeti tartalom is elérhető. A Kiskun Múzeum online oktatási felületén, a MOODLE-rendszeren keresztül közvetlenül, önellenőrzéssel oldhatják meg a diákok a játékos helyismereti feladatokat, korosztályoknak megfelelően. Az online feladatok májustól lesznek elérhetőek az intézmény honlapján, amit ezt követően folyamatosan bővítenek.

A járványhelyzet természetesen befolyásolja a zárt ajtók mögött végzett szakmai munkát is, elsőbbséget kap a védekezés és a segítségnyújtás. A múzeum munkatárai is részt vesznek szükség szerint a helyi szociális segítő munkában, valamint a városüzemeltetés zöldfelületi gondozómunkájában – tájékoztatta a Félegyházi Közlönyt Mészáros Márta igazgató.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus