Helyi hírek 2020. április 23. 16:00

Szóljon a taps a gyermekeknek is!

Szóljon a taps a gyermekeknek is!
Sokadik hét telt el azóta, hogy gyermekeinket utoljára iskolába vittük. Egy idő után nem számoljuk. Sokadik hete birkóznak az új helyzettel, amit elképesztő gyorsasággal sajátítottak el. Online felelnek, házi feladatot készítenek, feltöltenek, fényképeznek, számolnak, elküldenek. Végzik a feladataikat.

Nem találkoztak személyesen a tanáraikkal, a barátaikkal, társaikkal. Nem látták a kedvenc boltos nénijüket, nem beszélgettek a hentesnél az eladókkal, mert bevásárolni már nem járnak velünk, szülőkkel. Nem voltak játszótéren, mert nem lehet. Nem voltak moziba és nem ölelhetik meg a nagyszüleiket. Megértették. Furcsa helyzet alakult ki, ahol az otthon már nemcsak a játék és a pihenés színtere. Az otthon iskola lett, munkahely. Túl sok minden, amit nem akartunk.

Arról, hogy hogyan segíthetünk szülőként a gyermeki frusztráción, dr. Domján Mihály tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta azt tanácsolja, hogy vizsgáljuk meg, hogy mi hogyan viszonyulunk ehhez a megváltozott helyzethez. Ha el tudjuk fogadni, fel tudjuk dolgozni, nem problémának, hanem kihívásnak tekinteni, akkor egy olyan érzelmi biztonságot tudunk nyújtani a gyermeknek, olyan teret tudunk adni neki, ahol ő jogosan érezhet akár haragot, akár szomorúságot. Értő figyelemmel kell fordulnom felé, akkor látni fogom, hogy mire van szüksége.

Egy felmérés szerint napi 7 perc minőségi időt tölt a szülő a gyermekkel, ami valljuk be, még arra sem elég, hogy a napi történéseket megbeszéljék. A gyermeknek éreznie kell, hogy törődnek vele, kapcsolódni kell egymáshoz. Meg kell találni ebben a helyzetben azt, amit szívesen csinálunk együtt: legózni, kártyázni, rajzolni, sütni vagy főzni. Hiteles akkor vagyok szülőként, ha megengedem magamnak az érzéseimet. Amely lehet félelem is. Ha két ember (jelen esetben szülő és gyermek) között nincs kapcsolat, akkor ez a megváltozott helyzet csak rontja azt. Ez egy tükör, amelyben meglátjuk, hogy hol tartunk. Az összezártság feszültséget, agressziót okozhat, amit mozgással, sétával, játékkal oldhatunk.

Seres Helén kineziológus, a Trükkös Békák módszertani vezetője is a mozgásban látja a megoldást. Véleménye szerint, mivel szülőként is feszültek lehetünk és ez a gyermeken is érezhető, egy egyszerű gyakorlattal szokták oldani mindezt. A test izmait egyenként megfeszítik, amelyek aztán a sok izommunka hatására elernyednek, ezáltal a feszültség is csökken. 

– Azt látom, hogy az első héten minden szuper volt. Aztán, ahogy telt az idő, egyre nehezebb lett a gyermekeknek. Ha saját magamból indulok ki, akkor sokkal nehezebb most nyugodtnak lenni, mint máskor. Szerintem túl sok az inger nélküli állapot, nincsenek társas kapcsolatok, már a testvér is unalmas. Csak mozgással tudok én is segíteni. Be kell iktatni a napi mozgást, lehet kerékpározni, görkorizni, szabadban sétálni. Nagyon fontosnak tartom a napirendet, csakúgy, mint csecsemőkorban, most is biztonságot ad a gyermeknek. Az otthonlét folyamán fix programok legyenek, helye legyen a tanulásnak, a játéknak – tanácsolta Seres Helén.

Fotó: Janko Ferlic

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus