Helyi hírek 2020. április 24. 16:00

Békés egymás mellett élésben

Békés egymás mellett élésben
A burkolt közterek a városi élet fontos színterei, de a térhatároló épületekkel együtt gyakran szélsőséges mikroklímát eredményeznek. Ez némiképpen műszaki eszközökkel is finomíthatók, de a leghatásosabb módszer mégis a fatelepítés.

Egy-egy burkolatban eltelepített fa üdítő oázis lehet tavaszi szélben, nyári hőségben, őszi esőben, vagy téli zimankóban. Azonban egy burkolatban élő fának sok mindent kell kibírnia: a természetes csapadék hiányát, a nyári, akár 50-60 fok visszasugárzó hőt, az egyre fogyó tápanyagot, a szinte üres váztalajjá silányult talajélőhelyet, növénytársak hiányát, emberi bántalmazást…

Sok fa került térburkolat által körülvett kis fakeretekbe, nagyjából két négyzetméternyi kiskertbe az Ótemplom körül is. Hosszas vívódás után ezek a kertecskék nem lég-és vízáteresztő, taposható burkolattal, hanem növénytelepítéssel teszik fel a pontot a főtéri növényültetésekre. Ezeket a kis növényeket gondos kezek, a fenntartó cég kertészei a napokban telepítik a fák köré, amelyeket alul a gyökéröntöző csövek, felül a némi talajéletet és zárt talajborítást nyújtó növények védenek – számolt be Nagy Ágnes főkertész.

 

Kövessen minket a Facebookon is!