Egészségügy 2020. április 22. 08:00

Elkülönített 133 ágyat az új koronavírusos betegek számára a félegyházi kórház

Elkülönített 133 ágyat az új koronavírusos betegek számára a félegyházi kórház
Finanszírozott ágyainak 60 százalékát, összesen 133 ágyat szabadított fel dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének felszólítására a félegyházi városi kórház – tudtuk meg dr. Körtvélyessy András főigazgató-helyettestől. Ezt a kardiológiai rehabilitáció, a mozgásszervi rehabilitáció I. és a krónikus belgyógyászat C osztályának teljes lezárásával teljesítette az intézmény. Szükség esetén itt kaphatnak elhelyezést az új koronavírusos betegek.

– A T-alakú épületrészt teljesen elkülönítettük a főépülettől, ahol kijelöltük a sárga és vörös zónákat. Felkészültünk arra, hogy a 136 ágyon fogadni tudjuk a nem kritikus állapotban lévő új koronavírusos betegeket. Szükség esetén a lélegeztetőgépen történő ellátásban is részt tud venni az intézmény. A kiépített oxigén, vákuum és sűrítettlevegő-rendszer adott, a lélegeztetőgépek elosztása pedig a kecskeméti és kalocsai kórházakkal, illetve a katonai parancsnokkal közösen történik. Amennyiben szükségessé válik, intézményünk az előírt mértéken túlmenően, a fizikoterápiás és gyógytornarészlegen is betegeket elhelyezni. Minderre természetesen csak abban az esetben kerül sor, ha a járvány a tömeges fázisba érne, és a kecskeméti, valamint kiskunhalasi kórházak kapacitása megtelik – vázolta Körtvélyessy András. A főigazgató-helyettes arról is beszámolt, hogy a kórházparancsnok a napokban megtekintette az intézményt, és a járványügyi felkészülésüket minden tekintetben megfelelőnek találta.

Azokat a betegeket, akik korábban a most elkülönített osztályokon feküdtek, a főépület második és harmadik szintjére helyezték át. Körtvélyessy András hangsúlyozta: a krónikus belgyógyászati ellátást továbbra is intézményi keretek között kapják meg mindazok, akiknek ez otthonukban valamilyen okból nem megoldható. A szakrendelők – mint arról korábban is beszámoltunk – elsősorban telefonos konzultációval állnak a betegek rendelkezésére, továbbra is működik a sürgősségi sebészeti fogadóhely és a traumatológiai ambulancia, de szünetelteti tevékenységét az egynapos sebészet. A korábbi 1200-1500 fős betegszám most 100-120 betegre szűkült, akik többségében a laborba, illetve a traumatológiai szakrendelésre érkeznek. Az intézmény vezetője ezúton is köszönetét fejezi ki a lakosságnak a toleráns és fegyelmezett magatartásért.


Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus