Egészségügy 2020. április 25. 08:00

Életmód-gyakorlatok az egyensúlyteremtéshez

Életmód-gyakorlatok az egyensúlyteremtéshez
Tevékenységtervező, ami átsegít minket a „kényszerpihenő” időszakán. A Demola Budapest innovációs platform, a Pine Design digitális stúdió és Jakobovits Kitti pszichológus és irodalomterapeuta együttműködésében, Practice Living néven egy online elérhető terméket fejlesztettek ki, amely segít napirendünk újrarendszerezésében, és biztonságérzetünk növelésében.

Amikor felborul a megszokott rendszerünk, rengeteg minden kezd kavarogni a fejünkben, egyik gondolat szakítja félbe a másikat, és úgy érezhetjük, hogy átveszik felettünk az irányítást. A Practice Living egy olyan kitölthető füzet vagy akár személyes napló, amely különböző feladatok és gyakorlatok segítségével vezet rá minket, hogy újra megtaláljuk az egyensúlyt a mindennapjainkban, és kialakítsuk a nekünk megfelelő új napi rutint, szokásokat. A tevékenységtervezővel debütáló Practice Living kezdeményezés célja, hogy a tömegeket érintő életvezetési kihívások megoldásában segítse az ezzel küzdőket. Tulajdonképpen arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyensúly megtartása önmagában is egy fejlődés - írja a hypeandhyper.com cikkében Vikárius Réka design- és művészetmenedzser.– A magyarországi veszélyhelyzet kihirdetése döbbentett rá minket a világban kialakult helyzet komolyságára. Három hete, az utolsó személyes vállalkozásfejlesztő óránk megtartása után fél órával már lombardiai magyarokkal interjúztunk, hogy megismerjük a koronavírusra adott emberi reakciókat. Ebből a felfedező kutatásból nőtte ki magát a Tevékenységtervező, az első termékünk. Ehhez 15 ember ideje és munkája kellett a legkülönfélébb szakterületekről: pszichológia, grafika- és UX design, innovációmenedzsment, üzletfejlesztés, marketing és reklámszakma – emeli ki a kiskunfélegyházi születésű Miklya Attila, a projekt vezetője.
 


De hogyan működik a Practice Living?

A füzet két részből áll, az első része segít, hogy átlássuk eddigi tevékenységeinket, a második pedig rávezet bennünket arra, hogy mit érdemes ezekből megtartanunk vagy átalakítanunk, ezáltal felépítve egy új napi struktúrát. Az írás pedig amúgy is visszaadja a kontrollt a kezünkbe.

– A füzet segíthet abban, hogy tisztán és átfogóan lássuk a helyzetet, amiben vagyunk. A kitöltött füzeten végignézve az egész elénk tárul, mint egy asztalra kiterített tervrajz, rajta sorban a szükséges lépésekkel és a végeredménnyel – teszi hozzá a Practice Living csapata.

 


Nem csak a füzet kitöltése, hanem annak elkészítése is terápiás hatással bírt a projektben résztvevő csapat számára.

– A booklet grafikai tervezése, az ügy fontosságán túl, önmagában is terápiaként szolgált. Az izoláció, a szociális elzártság számomra nyomasztó és kreativitás-blokkoló. De az, hogy egy nagyon színes, sokoldalú tervezőcsapattal együtt tervezhettem, dolgozhattam, inspirációt adott az alkotás újrakezdéséhez – részletezi Csizik Balázs, a füzet illusztrációinak készítője.

 


Bár a Practice Living projekt a járvány okozta helyzet hatására indult el, fontos kiemelni, hogy nem csak ebben az időszakban lehet a segítségünkre.

– A Practice Living füzetet tudatosan nem csak a vírus körül kialakult helyzettel való megküzdés iránymutatójának szánjuk. Sokan a nyugdíjba- vagy GYES-re vonuláshoz, külföldre költözéshez hasonlítják ezt az új helyzetet. A világkrízis nagyon sok embernek segít körülírni és feldolgozni olyan kihívásokat, amelyekben hirtelen mindenki érintett lett. Most közösen tudunk mindezekre jó és hasznos gyakorlatokat találni – emeli ki a Practice Living csapata.

 


A tevékenységtervezőt ezen a linken tudjátok elérni, online és kinyomtatható formában is egyaránt. Próbáljátok ki ti is, és csatlakozzatok a Practice Living közösségéhez!

A projekt megvalósításában részt vettek:

Projektvezető: Miklya Attila
Füzet design koncepció: Jakobovits Kitti, Kunos Anna, Nagy Oszkár, Pártos Claudia, Szilvás Fanni
Booklet és honlap grafika: Csizik Balázs 
Honlap design és UI: Zakariás Réka, Benedek Dániel
Szakértők: Bacsa László, Békéssy László, Csányi Gabriella, Csúry Dolly, Eperjesi Rita, Francesco Recupero, Freisinger Ádám, Miklya Zsolt, Miklya-Luzsányi Mónika, Páll Gábor

 

Kövessen minket a Facebookon is!