Egészségügy 2020. április 23. 14:30

Május 3-áig hatályban maradnak a szigorítások

Május 3-áig hatályban maradnak a szigorítások
Május 3-áig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Azt is mondta, hogy minden feltétel adott, hogy május 4-étől az érettségi vizsgákat - kizárólag írásban - biztonságos keretek között lebonyolítsák. Összefoglaltuk a legfontosabb bejelentéseket a csütörtöki Kormányinfóról.

Május 3-áig új szabályrendszert kell megalkotni, mégpedig úgy, hogy a leginkább veszélyeztetett időseknek és a nagyvárosoknak a védelmét megfelelő körülmények között továbbra is tudják biztosítani  mondta a miniszter. Erről a kormány jövő szerdán dönt.

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi gyakorlatban látni olyan intézkedéseket, amelyeket a magyar kormány egyelőre korainak tart, így például nem tartja időszerűnek az összes diák visszaengedését az iskolákba. De azt megállapította a kormány, hogy az egészségügy felkészültsége lehetővé teszi a magyar gazdasági élet újraindítását, ám csak fokozatosan, szigorú menetrend alapján. Beszámolt arról a kormánydöntésről is, hogy a honvédség fertőtleníti az idősotthonokat  adta hírül az Origo.
 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Gulyás Gergely elmondta, hogy folyamatos az egészségügyi eszközök beszerzése. A legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni, és ezért kellett felszabadítani a kórházi ágyakat. Megjegyezte, folyamatos járványügyi készültség lesz a következő hetekben. A jelenlegi szabályok május 3-áig életben maradnak  tette hozzá, megjegyezve: tervet kell összeállítani a magyar gazdaság újraindítására az egészségügy felkészültsége mellett, minden szempontot figyelembe vesz majd a kormány az újraindítás érdekében.

Júliusban emelkedni fog 10 százalékkal a pedagógusok bére

A pedagógus-béremelés esetében a korábbi 10 százalékos emelés életben marad
 mondta Gulyás Gergely. Egyúttal üdvözölte, hogy az Európai Bizottság alelnöke nem talált kifogást a koronavírus-törvény kapcsán.

Minden feltétel adott az érettségik biztonságos megtartásához

Minden feltétel adott, hogy május 4-től az érettségi vizsgákat
 kizárólag írásban  biztonságos keretek között lebonyolítsák  mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hangsúlyozta: ez nem presztízskérdés, nem is politikai, hanem szakmai kérdés, ezért a kormány felhatalmazást adott Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak, hogy minden érintettel tárgyaljon, beleértve a szülői, diákszervezeteket, szakszervezeteket. Ezen szervezetek felelősségére is apellálva, véleményük ismeretében, nyugtassanak meg mindenkit, hogy az ország egy járványhelyzetben is képes az érettségi biztonságos lebonyolítására.
 

A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online sajtótájékoztatót tart "Kormányinfó  Mit, miért tesz a kormány?" címmel, április 23-án.
Fotó: MTI
 Botár Gergely

A köznevelési államtitkár
 a kormány felhatalmazása alapján  ugyanakkor szabadon dönthet, ha szükséges, hogy egy vagy két héttel halasszák el a vizsgákat  jelezte a miniszter.

Hozzájárulnak a gyesen és gyeden lévők nyelvvizsgadíjához

A jelenlegi helyzetben segíteni kell azokat, akik otthon vannak gyesen vagy gyeden, ezért esetükben az első sikeres nyelvvizsgához, illetve az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához hozzájárulnak, és a KRESZ-tanfolyam és vizsga díjához szintén támogatást nyújtanak. Mindez 136 ezer embert érint.

 

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kiemelte: egyetértés van Magyarországon arról, hogy a munkahelyek megőrzésére és újak teremtésére van szükség a válság miatt. A gödi Samsung-beruházás ügyében is ezt a célt tartották szem előtt, egy 4-500 milliárd forintos fejlesztésről van szó, amely az egyik legnagyobb beruházás Magyarországon. Hozzátette: 1600 embernek ad munkát a gödi gyár, és további 2700 embert vesznek majd fel.
A miniszter kitért rá: március 11. óta a regisztrált álláskeresők száma 51 ezerrel nőtt, az üres álláshelyek száma pedig 44 ezerre csökkent.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus