Kultúra 2020. április 29. 14:00

Új fejezet nyílik a mozi történetében is

Új fejezet nyílik a mozi történetében is
– Nagyon nehéz időszak ez számunkra is. Tervezett fejlesztéseink a vírushelyzet miatt csúsznak. A tartalékainkat fordítjuk most arra, hogy a mozi munkatársait meg tudjuk tartani, a megélhetésük ne kerüljön veszélybe – mondta el kérdésünkre Reményi Richárd, a kiskunfélegyházi Petőfi Mozi üzemeltetője.

A jövő kilátásai szerencsére reményt keltőek. Erről árulkodik az a felmérés, amivel a mozi közösségi oldalán az emberek járványhelyzetet követő időszakra vonatkozó mozilátogatási terveit mérték fel. Arra vártak választ, hogy a veszélyhelyzet elmúltával kevesebbet, többet vagy ugyanannyit járnak-e majd filmszínházba. Az eredmény meglepően pozitív volt: mintegy háromszáz válaszadó közül mindössze hárman nyilatkoztak úgy, hogy ritkábban fogják látogatni a vetítéseket. Ezt mindenképpen előremutatónak értékelik.

– Nagyon speciális a helyzetünk, hiszen az új filmek premierjét eltolták, van, amit egy évvel. A mozis szakma attól fél, hogy nem lesz mit játszani. A kérdés ugyanis, hogy lesz-e forgalmazó, amely – úgymond – beáldozza a filmjét ebben a kétséges időszakban, amikor meg sem jósolható a nézőszám. A magyar forgalmazók függő helyzetben vannak az amerikai stúdióktól, ennek következtében csak Amerika után indul be nálunk a mozis élet. Így sajnos előfordulhat az is, hogy mi zöld lámpát kapunk a nyitásra, de hosszú hetek, vagy akár hónapok kellenek ahhoz, hogy legyen mit vetíteni – foglalta össze a helyzetet Reményi Richárd, aki 2014 óta üzemeltetője a félegyházi mozinak.

Megtudtuk azt is, hogy valószínűleg lesznek új rendeletek, amelyek a működést szabályozzák. Mindenképpen új korszak köszönt be a vírushelyzet után a mozi történetében is. Reményi Richárd úgy fogalmazott: elsődleges célja az emberek bizalmának visszanyerése, hogy merjenek újra biztonságban moziba menni. A higiéniára eddig is nagy hangsúlyt fektetett, aminek a jövőben még nagyobb szerep jut.


Fotó: archív
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus