Kultúra 2020. április 29. 17:00

Akinek a tánc maga a szerelem: Tapodiné Boda Brigitta

Akinek a tánc maga a szerelem: Tapodiné Boda Brigitta
1727. április 29-én született Jean Georges Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója. Ebből az alkalomból a Nemzetközi Színházi Intézet 1981. évi madridi közgyűlése kezdeményezte a Táncművészet Világnapjának megtartását. 1982-ben ünnepelték először. Alapesetben ezen a napon a világ minden pontján számos táncos rendezvény, megmozdulás jelezné, hogy táncolni jó. A jelenlegi vírushelyzet azonban a 2020-as ünneplést online keretek közé szorította. Arról, hogy mit is jelent igazán a tánc annak, aki évtizedek óta szenvedélyesen űzi, Tapodiné Boda Brigitta táncművészt, táncpedagógust kérdeztük.

– Akármennyire is jóleső vagy fájó érzés, a tánc szerintem a szerelem. Maga a szerelem, mert néha nagyon gyűlöljük egymást, néha szenvedélyesen szeretjük, néha vannak a szürke hétköznapok a táncban is, amikor hirtelen nem találja az ember a fogást. Én azt gondolom, hogy ez a szerelem. Ugyanúgy, mint egy párkapcsolatban, annyira változatos, és annyira állandó. Amióta az eszem tudom, gyermekkorom óta a zenével olyan kapcsolatom van, amit máshogy nem tudtam volna kifejezni. Akkor fogalmazódott meg ez leginkább bennem, amikor 5 éven keresztül szobrászatot tanultam és választanom kellett, hogy képzőművészet vagy táncművészet. Mindkettőt imádtam. Át kellett gondolnom, hogy nem elég csak kirakni a munkám, hogy megnézzék, hanem én akarok lenni a saját magam alkotása – fogalmazta meg Tapodiné Boda Brigitta.



A táncművész elmondta, versenyszerű táncnál a partner személye, habitusa nagyon fontos, hiszen rengeteg időt töltenek együtt, utaznak, stresszhelyzetekben léteznek, egy abszolút szeretet kell, hogy legyen a másik irányába. Itt jön még a kémia is képbe, hiszen a másik illata nem szabad, hogy zavaró legyen. Táncoktatás alatt tapasztalta, hogy nem szeretnek az emberek talán pont ezért párt cserélni.



Brigi életében volt egy táncpartner, akivel együtt dolgoztak éveken át, akivel az országos bajnoki címig jutottak, ma pedig két ikerfiú boldog szülei. Ricsi már nem aktív táncos, az ő élete a lovak, a lovas oktatás felé kanyarodott.



Brigi koreográfus, táncpedagógus a Brilli-Art Studio Táncsport Egyesület elnöke. A járványhelyzet rájuk is hatott. Online táncoktatás folyik jelenleg náluk, és bíznak abban, hogy az élet minél hamarabb visszatér a rendes kerékvágásba. Büszkesége a gálák, amelyeket évente rendeznek a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban.



 

Kövessen minket a Facebookon is!