Helyi hírek 2020. április 30. 14:00

Távoktatás, internet nélkül

Távoktatás, internet nélkül
Már másfél hónapja zárva vannak a magyar iskolák a koronavírus-járvány miatt. A tanárok konferenciabeszélgetéseken adják le az anyagot, a diákok pedig otthonról, applikációkon keresztül írják meg a leckét.

A mátészalkai Cinevégen – vagy ahogy a helyiek hívják, a cigánysoron – viszont más a helyzet. Itt a családoknál nem alap a számítógép, vagy az okostelefon.

Felicia és Amanda mindketten jó tanulók. A fiatalabb testvér rendőrnek, míg az idősebbik ápolónak készül. Internet hiányában viszont lassabban haladnak az anyaggal. Az iskola ugyanis az összes tárgyból hetente egy feladatlapot küld nekik, amit péntekig vissza kell postázniuk. A két lány nem örül a kényszervakációnak, mert szerintük tanárok nélkül le fognak maradni azok mögött, akik részesülnek élő online oktatásban.

Ráadásul a legtöbb roma gyereknek az iskola nem csak a kitörési lehetőséget és a barátokat jelenti, de a biztos hátteret is. Szerencsére a bezárás ellenére mindenki megkapja az ingyenes menzát, így senkinek sem kell üres hassal lefeküdnie. Az oktatás folytonossága és minősége kizárólag a tanári kar hősiességén múlik. A mátészalkai Képes Géza Általános Iskolában – ahol a lányok is tanulnak – mindent megtesznek azért, hogy a diákok ne szakadjanak le még jobban.

– A digitális tanrendre való átállás bár váratlanul, de nem készületlenül érte iskolánkat. A digitális oktatási és kapcsolattartási forma ugyanis elfogadott, elterjedt és támogatott volt intézményünkben a korábbi időszakban is. Pedagógusaink fantasztikus kreativitással teszik érdekessé, izgalmassá ezt a különleges helyzetet, s a tanítványaink túlnyomó többsége is örömmel fogadja az együtt munkálkodás lehetőségét –
mondta Pénzes Ottó igazgató az Euronews-nak.

A digitális felzárkóztatásba több helyi vállalkozó is besegített. Egy, a polgármester által szervezett gyűjtésnek köszönhetően eddig 33 gyermek kaphatott elektronikai eszközöket a tanuláshoz.

A legnagyobb gondot viszont még mindig a szegénység okozza. A Cinevégen a szülők 90 százaléka közmunkából él, amiért 54 ezer forintot kapnak. És hiába a számítógép, ha egy nagyobb vihar után rendszeresen napokra elmegy az áram, akárcsak múlt hétvégén.

 

Kövessen minket a Facebookon is!