Egészségügy 2020. május 1. 08:00

Óvodai és bölcsődei ügyelettel segítik a dolgozó szülőket

Óvodai és bölcsődei ügyelettel segítik a dolgozó szülőket
A napokban megjelent kormányrendelet értelmében április 30-ától az önkormányzatok kötelesek lehetővé tenni az óvodákban és bölcsődékben az ügyeleti ellátást. Kiskunfélegyházán ezt már korábban megtette az önkormányzat: már húsvét után igénybe vehették a kiemelt vészhelyzetben dolgozók gyermekei az ügyeletet, ahol 5 fős csoportokban van lehetőség gyermekfelügyeletre.

A kiskunfélegyházi bölcsődékben 12 csoportszobában 60 gyermek, míg az óvodákban, 35 csoportszobában 175 fő gyermek elhelyezésére van lehetőség. Ez gyakorlatilag a jelenleg óvodás korú gyermekek ötöde. A polgármester hangsúlyozta, hogy ez a lehetőség elsősorban azoknak a szülőknek szól, akik munkavégzés céljából kell, hogy elhelyezzék gyermeküket. Nagyon fontos, hogy a szülőnek büntetőjogi felelősségének tudatában, írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a gyermek nem szenved fertőző betegségben. Csak egészséges gyermeket vesznek át gondozásra, orrfolyás és köhögés is kizáró ok.

Csányi József kiemelte, hogy ha a létszám eléri a 60, illetve a 175 főt, akkor több gyermeket nem tudnak felvenni. Ezért türelmet kér mindenkitől és bízik abban, hogy amint a törvény lehetőséget ad erre, létszámot tudnak emelni.

Csernus Krisztina, a Kiskunfélegyházi Napköziotthonos Óvoda intézményvezetője elmondta, hogy jelen kormányrendelettel kibővült azon szülők köre, akik igénybe vehetik az óvodai ügyeletet. Az intézményvezető hangsúlyozta, hogy most nem az a cél, hogy minden gyermek újra óvodába járjon, hanem hogy azok a szülők tudják elhelyezni a gyermeküket, aki dolgoznak és nincs más lehetőségük.

Az óvodai kérelmet írásban kell benyújtani az érintett szülőknek a [email protected] címen, vagy telefonon is érdeklődhetnek 76/462-637-es telefonszámon. A beékezett kérelmeket az intézményvezető kezeli.

Végezetül Csernus Krisztina hozzátette: az óvodai élet kiemelkedően szép napja szokott lenni, amikor elbúcsúznak a nagycsoportosoktól. Bízik benne, hogy idén is el tudnak majd köszönni tőlük, de hogy milyen módon az a veszélyhelyzettől és az ezzel összefüggő országos és helyi intézkedésektől függ.


Fotó: Seres Attila
 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus