Kultúra 2020. május 21. 16:00

Mit tegyek a kütyüre kattant gyerekemmel?

Mit tegyek a kütyüre kattant gyerekemmel?
A címben megfogalmazott kérdés talán még soha nem volt annyira aktuális, mint napjainkban, amikor az oktatás immár hetek óta szinte kizárólag az online térben zajlik. Hogyan tudjuk a lehető legjobbat kihozni ebből a helyzetből? Hogyan lehet az okos eszközöket okosan használni, és mivel segíthet ebben gyermekének a szülő? Egyebek mellett ezekről is beszélgettünk Miklya Luzsányi Mónikával. A félegyházi írónőnek e témában jelent meg könyve tavaly, a Scolar Kiadó gondozásában, Mit tegyek a kütyüre kattant gyermekemmel? címmel.

Mikortól beszélhetünk eszközfüggőségről?

– Ez a leggyakoribb kérdés felém a szülőktől. Az én gyerekem függő, ha sokat netezik – vetül fel sok szülőben. Ha a gyermek tudata beszűkült, másra nem tud koncentrálni, csak az eszköz és az azon végezhető tevékenység érdekli kizárólag, kezdhetünk aggódni. Gyanús az addikció fennállása, ha rákattan a diák egy-egy oldalra, játékra, vagy éppen honlapra. A szülőkkel már nem akar beszélgetni, csak az online barátokkal találja meg a közös hangot és témát, a családdal esetleg még meg is szünteti a kapcsolatot. Ha felszólításra meg kell szakítania a tevékenységet, játékot, értelmetlen agresszió lép fel, amit nem lehet csillapítani.



– Mi a teendő, ha felmerül a függőség lehetősége?

– Ne próbáljuk meg a bajt mi, szülők orvosolni. Mindenképpen keressünk fel egy szakembert, akinek ez, vagyis a digitális függőség a szakterülete! Fogadjuk meg a tanácsát abban az esetben is, ha mi nem értünk egyet vele. Ebben az állapotban nem az a megoldás, hogy eltiltjuk a gyereket az eszközhasználattól, inkább arra kell megtanítani, hogy miként tud épülni, fejlődni a segítségével. Meglátásom szerint sokkal nagyobb a szülők félelme, mint amekkora a baj. Ha az online léten kívül a normál világban is játszik, olvas, vagy tanul a gyerek, nem kell megijedni. A „Z”, vagy az Alfa generáció tagjai már az interaktív világba születtek bele.



Mire érdemes odafigyelnie a szülőknek a kütyühasználatot illetően a jelenlegi helyzetben?

– A fiatalok egyfolytában „multi-tasking” tevékenységet folytatnak, vagyis egyszerre több eszközön, ablakban végeznek különböző teendőket. Audiovizuálisan szerzik meg a tudást. Ez a kép és hang kombináció lehetővé teszi a gyors és sok ingert. Azonban a mai gyerekek nem képesek sokáig megtartani egy dolgon a figyelmüket. Le kell fektetni konkrét szabályokat, az időtartamot és a felkeresett tartalmakat illetően, amihez tartania kell magát a gyereknek. A felnőtteknek pedig konzekvensen be kell tartatnia a szabályokat. Jó megoldás lehet, ha a család közösen alakítja ki a szabályrendszert. Már egészen kicsi korban érdemes megtanítani a gyerekeket arra, hogy okosan használják ezeket a segédeszközöket, és fel kell hívnunk a figyelmüket, hogy az Internet veszélyt is rejthet! Igaz, hogy végtelen az információtár, így bármikor bármiről beszerezhető tudnivaló, de azokat meg kell tudni szűrni! Ismerjük meg a gyermekünk érdeklődési körét, figyeljük meg, mit csinál a cybertérben! Igyekezzünk a bizalmat kiépíteni otthon, hogy azt is meg tudjuk beszélni, hogy éppen miből is áll az a virtuális világ, amelynek tagja, felhasználója. Érdeklődjünk a tevékenységeik iránt, illetve próbáljunk meg olyan közös tartalmakat találni, amiről lehet beszélgetni együtt. Ehhez elengedhetetlen a nyílt kommunikáció!

V. B.

Fotó: Füle Tamás

 

Kövessen minket a Facebookon is!