Gazdaság 2020. május 7. 12:00

Versenyképes mezőgazdaság a célja a félegyházi gazdának

Képgaléria
Versenyképes mezőgazdaság a célja a félegyházi gazdának
A kiskunfélegyházi Czakó Szabolcsnak 2016-ban ítélték oda Az Év Agrárembere kitüntető címet, fiatal gazda kategóriában. – Megtisztelő a kitüntetés, és arra ösztönöz, hogy még többet és még jobb minőségben termeljek – nyilatkozta akkor lapunknak a fiatal gazda.

Nos, ígéretét betartotta. Kalmár Ferenc és Sági Márk gazdálkodókkal közösen létrehozta a GRANOFARM – Agrár-innovációs Operatív Csoportot, amelynek legfőbb célja a minősített és jelenleg fejlesztés alatt álló pelletált/granulált szerves trágyák precíziós szántóföldi növénytermesztési technológiába illesztése. A projekt támogatást kapott a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságtól is.

A három év alatt megvalósuló programról Szabolcs elmondta:
– A mezőgazdaságra is igaz az, ami általában a gazdasági helyzetünkre, hogy az innováció, a tudás, a technológia előnyt jelenthet, ezekből lehet gazdasági előnyt is kovácsolni. Ezért vágtunk bele ebbe a programba, aminek központja az én gazdaságom, amely ma már mintegy 400 hektáros (igaz, van benne bérelt föld is). Munkánknak van egy környezetvédelmi vetülete is. A biogázüzemekben keletkező mellékterméket pelletálják, mi ezeket a természetes anyagokat juttatjuk ki az ültetvényekre, a kapásnövények sorközébe. Ezzel nemcsak a növényt tápláljuk, hanem a talajt is.

– Az intenzív műtrágyázás évtizedek alatt teljesen tönkretette termőtalajainkat. Ezzel a módszerrel igyekszünk ezt a folyamatot megváltoztatni. Az általunk használt melléktermék ugyanis egy előrehaladott bomlási folyamatban lévő szerves anyag, ennek következtében a növények könnyebben tudják hasznosítani, ugyanakkor növeli a talaj humusztartalmát, javítja a vízháztartását is. Előnye, hogy precízen, egyenletesen lehet kijuttatni a talajba.

Természetesen mindehhez szükség van komoly technológiai fejlesztésre is. A szükséges gépek java részét már beszereztük. Én már tavaly elkezdtem használni ezt a módszert, a kedvező tapasztalatok biztattak arra, hogy nekivágjunk ennek a kísérletsorozatnak.

A megszokottnál jóval több a munkánk, hiszen minden mozzanatot, tapasztalatot pontosan regisztrálni kell, folyamatosan végezzük a morfológiai vizsgálatokat, az eredményeket összegezzük, publikáljuk, így eljuttatjuk az információkat más gazdákhoz is. Fontos elmondani azt is, hogy a kevésbé jó adottságú talajokon is eredményesen lehet így termelni. Hiszek abban, hogy a mezőgazdaságunk versenyképességét is javíthatjuk, ha eredményesek leszünk – tette hozzá a szakember.

Ottjártunkkor megérkezett Kósa Ferenc szaktanácsadó és Szolnoky Tamás kutatásfejlesztési igazgató is, aki a programmal kapcsolatosan elmondta: – Az Agrogeo Kft. a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központtal (NAIK), egy szaktanácsadóval, Czakó Szabolcs János, Kalmár Ferenc, Sági Márk gazdálkodókkal együtt hozta létre a GRANOFARM – Agrár-innovációs Operatív Csoportot. A három évre szóló kutatás-fejlesztési tevékenység eredménye egy precíziós szerves-tápanyag utánpótlási technológia kialakítása lesz. Ennek pillérei: a pelletált vagy granulált szerves trágyák, talajkondicionáló készítmények összetételének, geometriájának, kopásállóságának optimalizálása, a minősített pelletált vagy granulált termésnövelő anyagok vetéssel egy időben történő precíziós kijuttatása.


A szakértők arról is beszámoltak, hogy eddig a három vállalkozó gazda minden feladatot precízen teljesített, a tevékenységek rögzítése és a beszámolók elkészítése sem szenvedett csorbát.

Czakó Szabolccsal készített 2016-os videónkat itt találja.

H. S.
 

Kövessen minket a Facebookon is!