Helyi hírek 2020. május 6. 16:00

Mi virít?

Képgaléria
Mi virít?
Május elején a természetben még az éppen lombosodó erdőaljak és a nedves rétek gazdagok megkapó virágcsodákban, amelyekből néhányban most Félegyházán is gyönyörködhetünk – hívja fel a figyelmünket Nagy Ágnes főkertész.

Az erdei szellőrózsa Magyarországon is honos védett növény. Világos, napsütötte erdők, erdőszélek, gyepek kedves kis talajtakarója. Illatos fehér virágai – szinte mint a mák virágai – lazán, minden szellőrezdülésre finoman lengnek a kis virágszárakon. Ahol jól érzi magát, ott földalatti gyöktörzsével viszonylag gyorsan meghódítja a területet, mint abban az utcai előkertben is, ahol a fotó készült. De most már a főtéren is több helyen találkozhatunk vele.



A tárnicslevelű Veronica hazánkban még meglehetősen ritka dísznövény. Eredeti élőhelye a Kaukázus nedves hegyi rétjei. Finom megjelenésű porcelán kék virágai a fényes, élénkzöld levelek fölött virítanak. Tőlevélrózsáival szinte észrevehetetlenül, de kitartóan hódítja meg a területet és képez kisebb-nagyobb telepeket, kolóniákat, 30-40 cm magas szőnyeget képezve. A főtéren és a Kossuth utcán nyitott szemmel járva egy-egy tőre már mi is rácsodálkozhatunk.

Erdei szellőrózsa

Ez a Magyarországon is honos – védett – növény  világos, napsütötte erdők, erdőszélek,  gyepek kedves kis talajtakarója. Illatos fehér virágai szinte, mint a mák virágai lazán, minden szellőrezdülésre finoman lengnek a kis virágszárakon. Ahol jól érzi magát, ott földalatti gyöktörzsével viszonylag gyorsan meghódítja a területet, mint itt ebben az utcai előkertben is, de most már a főtéren is több helyen találkozhatunk vele.

 

Kövessen minket a Facebookon is!