Helyi hírek 2020. május 7. 10:00

Félegyházán is elérhető a digitális pszichológiai ellátás

Félegyházán is elérhető a digitális pszichológiai ellátás
A március 13-án este bejelentett rendkívüli kormányzati intézkedések alapján a koronavírus terjedésének lassítása érdekében március 16-ától a tantermen kívüli digitális oktatás lépett életbe. A rendkívüli intézkedések elrendelése azonban nem jelenti azt, hogy a köznevelési intézményekben nincs ellátás és tanítás, csupán azt, hogy a találkozások nem személyesen folynak a további, enyhítő intézkedések bejelentéséig. Ezen szabályok vonatkoznak a városunkban működő Pedagógiai Szakszolgálatra is.

A digitális ellátás indulásakor az intézmény legfontosabb feladatai közé tartozott, hogy a dolgozók kialakítsák és megtervezzék, hogy milyen formában tudják biztosítani a gyermekek további, folyamatos ellátását. Az első napokban a kollégák összefogtak és munkacsoportonként megtervezték a feladatok elosztását, a további hatékony munka menetét.

A szakszolgálatban dolgozók számos platformon kísérik tovább ellátottjaikat - a skype, messenger, zoom, önálló digitális csoportok használata mindennapossá vált a gyógypedagógusok, konduktorok, logopédusok, pszichológusok és az ellátásukban lévő gyermekek, valamint szüleik számára is.

Pszichológiai ellátás

A heti rendszerességű konzultációk jelenleg elsősorban videóhívás formájában zajlanak. A legkisebbektől a legnagyobbakig széles körben nyílik lehetőség a megkezdett munka folytatására, mindemellett az új jelentkezők is – életkortól függően – élhetnek az online ellátás lehetőségével.

A mostani helyzetben rendkívül fontos a családok pszichés erőforrásainak támogatása, segítségnyújtás az új napi rutin kialakításában, a váratlan élethelyzethez való alkalmazkodásban. A gyerekek mellett a szülőknek is számos új kihívással kell szembenézniük. Egyszerre kell rugalmasnak és következetesnek lenni, annak érdekében, hogy kialakuljon a megfelelő napirend, az optimális terhelés, mellyel még képes a család megbirkózni. A napirendet érdemes közösen kialakítani, és ha szükséges, módosítani. A helyzet folyamatos alkalmazkodást kíván, egy bizonytalan, változó helyzethez, ami már önmagában is stresszt keltő.

Ezért is fontos, hogy a család tagjai érzelmileg is képesek legyenek egymásra hangolódni, támogatni egymást. Az együtt töltött idő, a nagyobb odafigyelés megteremti a biztonság érzését így növeli a gyerekek pszichés teherbíró képességét, ami ebben a bizonytalan időszakban kiemelt jelentőségű.

A serdülőknek azonban további nehézségekkel is meg kell küzdeniük: az identitáskeresés és a szülőktől való leválás korszakában számukra alapvető igény a kortársakkal töltött idő, a kapcsolatok ápolása, melyben korlátozva vannak a jelenlegi helyzetben. Fontos, hogy a szülők támogassák és lehetőséget biztosítsanak a kommunikációra a fiatalok között is. Ebben segítenek a ,,kütyük”, amelyek használatával kiváltható a közös csavargás nyújtotta együtt töltött idő. Így ebben az időszakban a szülők hagyják a gyereknek, hogy a barátaival videótelefonáljon, cseteljen. Azonban nem elhanyagolható a szűrőprogramok telepítése a digitális eszközökre, melyek megóvhatják a gyermekeket a nem kívánt, káros tartalmak megjelenésétől (a szülők számára elérhető segítség a témában:
http://mte.hu/gyermekbarat-internet/).

Mindezek mellett szükség lehet külső, szakember nyújtotta segítségre is, akár egyéni, akár az egész családot érintő nehézségek esetén. A változások mértéke, vagy az azokhoz való alkalmazkodás esetenként meghaladhatja a meglévő, belső erőforrások által biztosított megoldási kereteket. Fontos ezt felismerni, és mielőbb megtenni a szükséges lépéseket. Így például, az eddigiekhez hasonlóan, továbbra is igényelhető a szakszolgálatnál a pszichológiai ellátás.

Szakembereink a jelentkezéseket továbbra is fogadják emailben ([email protected]), telefonon (+36-76/431-387), ezt követően pedig digitális formában felveszik a családdal a kapcsolatot. Az ellátási körzetben lakóknak lehetőségük nyílik telefonos ügyelet igénybevételére, melyet a következő idősávokban biztosítunk:

Kovács Boglárka  szerda 12:30-14:00; 76/431-387

Kovács Lőrinc      szerda 14:00-16:00; +36 70 394-7451.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus