Helyi hírek 2014. szeptember 16. 17:30 Forrás: Vajda Piroska

Pénteken adják át a Csillag Szolgáltatópontot

Pénteken adják át a Csillag Szolgáltatópontot
Százötven millió forintot nyert a félegyházi önkormányzat a halmozottan hátrányos helyzeten élő romák felzárkóztatására. A Csillag Szolgáltatópontot pénteken adják át.

Az úgynevezett komplex telepprogram keretében hozták léte a Csillag Szolgáltatópontot az Alpári úton, melynek ünnepélyes átadást pénteken egészségügyi szűrőnap keretében tartják. Az esemény Caramel koncerttel zárul a Béke-téren.

A mélyszegénységben, szegregált lakókörnyezetében élő emberek segítésére, a kirekesztés és a szegénység mélyülésének mérséklésére dolgozott ki fejlesztési programot a félegyházi önkormányzat. Az úgynevezett telepprogram egyik pillére volt a Csillagház, azaz egy szolgáltatóház kialakítása az Alpári út 1. szám alatti szükséglakásokban, ahol különböző közösségi rendezvények, játszóházak, illetve tanácsadások kapnak helyet. Ugyanakkor alapvető higiéniai hozzáférést biztosít az ott élőknek.

A program további célja, hogy javuljon a társadalmi előítélettel és munkaerő-piaci diszkriminációval küzdő romák társadalmi befogadása, ezért képzésekkel is segítik azokat, akik még nem fejezték be általános iskolai tanulmányaikat. Számukra építőipari munkásképzést indítottak. A résztvevők azon túl, hogy a szakmát és fizetést kaptak, a gyakorlati idő alatt újították fel az Alpári úti szegregátum épületeit.

A parkgondozó képzésben résztvevők pedig a Délibáb utca mögött az elmúlt évek alatt felhalmozódott, mintegy 400 köbméter illegálisan lerakott hulladék felszámolását végezték el, majd a szükséglakások környezetét tették rendbe és parkosították. Ugyanakkor kertészeti, ökológiai termesztési és háztartási ismereteket is tanulhattak, így később a Délibáb utca mögött rendbetett területen gazdálkodhatnak, ezáltal előteremthetik családjaik számára a konyhára valót.

Fotó: illusztráció
 

Kövessen minket a Facebookon is!