Helyi hírek 2020. május 9. 10:00

Jubileumi évforduló: Ficsór Sándor 90 éves

Jubileumi évforduló: Ficsór Sándor 90 éves
A jeles születésnap alkalmából az ünnepeltet családján kívül Orbán Viktor miniszterelnök, Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata nevében Csányi József polgármester és Balla László alpolgármester emléklappal, a Kiskunfélegyházi Darvas Általános Iskola vezetősége Jankovszki Zoltánné, Mester Mónika és Vásárhelyiné Ficsór Katalin oklevéllel köszöntötte.

Ficsór Sándor Kiskunfélegyháza város kiemelkedő pedagógus személyisége, a Bajcsy-Zsilinszky Endre Általános Iskola egykori tanára, igazgatóhelyettese 1930. május 3-án született városunkban. Sanyi bácsi, ahogy sokan tisztelettel nevezik 1952-ben szerezte kémia-biológia szakos tanári diplomáját a Szegedi Állami Pedagógusképző Főiskolán. Pályáját Budapesten kezdte, ahol kötelező katonai szolgálatát is teljesítette. Tanított Petőfiszálláson, majd alapító tagja lett a kiskunfélegyházi József Attila Általános Iskolának. Tanári pályáját városunkban a Batthyány Lajos Általános Iskolában majd nyugdíjazásáig a Bajcsy-Zsilinszky Endre Általános Iskolában folytatta. Az oktató-nevelő munka mellett több mint 10 évig tanfelügyelőként is tevékenykedett.



Több, máig elismert pedagógus kollégát segített szakmai előre jutásában. Elmondása szerint a szemléltetés, a gyakorlati tevékenységen, kísérletek végzésén alapuló tanulás határozta meg tanítási módszereit. A gyakorlatiasságra, életrevalóságra nevelés fontos szempontoknak számítottak. Szabadidejét soha nem sajnálva, lelkesen vitte diákjait általa szervezett kirándulásokra és táborokba. Az iskolai elfoglaltságai mellett a családját is mindig szem előtt tartotta. Folyamatosan figyelemmel kísérte és támogatta a felnövekvő gyermekeit és unokáit. Hobbijának a magyarországi tájak és városok nevezetességeinek bemutatása számított.



Több évtizeden keresztül vállalt belföldi idegenvezetést különböző turistacsoportok és egy kiskunmajsai nyugdíjasklub számára. Kiváló munkásságát számos kitüntetéssel, többek közt az Oktatásügy Kiváló dolgozója címmel és Pedagógus Szolgálati Emlékéremmel jutalmazták. Értékes szakmai tevékenységének elismeréseként a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kara 2002-ben arany, 2012-ben gyémánt és 2017-ben vasoklevéllel jutalmazta. 

Isten éltesse sokáig erőben és egészségben!

 

Kövessen minket a Facebookon is!