Gazdaság 2020. május 11. 08:00

Javában tart a spárgaszezon

Képgaléria
Javában tart a spárgaszezon
A félegyházi piacon is tart a spárgaszezon. Megosztó zöldségről van szó, van olyan, aki még sohasem kóstolta. Pedig érdemes. A legjobb áron ezekben a hetekben juthatunk hozzá, hiszen nálunk az igazi szezon mindössze egy hónapig tart, május elejétől június elejéig.

Az első spárgák nyomait Kr. e. 5000 táján az ókori Kínai Birodalom területén találták meg, gyógynövényként használták hurutos betegségek, hólyagproblémák kezelésére. Gyógyító hatása volt ismert már az ókori Egyiptomban, de az antik Görögország és a Római Birodalom lakosai is igen megbecsülték.

A spárga enyhe vízhajtó hatással rendelkezik, emellett tisztít, valamikor a vesekő természetes eltávolítójaként alkalmazták. Tökéletesen beilleszthető fogyókúrába, hiszen 10 dkg spárga mindössze 20 Kcal-t tartalmaz.

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, sok káliumot, viszont nátriumtartalma alacsony. A nyomelemek közül ónt, szilíciumot, molibdént. A zöld klorofillban gazdag, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is értékesebb.

A kiskunfélegyházi piacon több termelőnél is vásárolhatunk spárgát. Az ára besorolás szerint változik, ha megelégszünk a kisebb vagy esetleg nem tökéletesen egyenes példányokkal is, akkor már fél kilogrammhoz, 400 forintért is hozzájuthatunk.

Náczi Andrásné Szatymazról hozza a spárgát. Húsvét óta járnak ide, mert Szegeden nem tudtak értékesíteni az ottani piac bezárása miatt. Hárman dolgoznak a gazdaságban férjével és lányával. Állításuk szerint szeretik a félegyházi piacot.

Nagy Pálné Csongrádról hozza az áruját Félegyházára. Ő 1,3 hektáron termel zöld spárgát. Csongrádon sokkal több termelő van jelen az említett zöldséggel a piacon, ezért jár hozzánk árulni.

 

Kövessen minket a Facebookon is!