Helyi hírek 2020. május 10. 12:00

Ma van a mentők napja

Ma van a mentők napja
A magyarországi szervezett életmentés 133. és az Országos Mentőszolgálat fennállásának 72. évfordulóját ünnepeljük a mostani hétvégén. Ezen a napon azt a bajtársiasságot emlegetjük, amely igazán értékessé teszi ezt a közösséget. Tisztelettel és köszönettel tartozunk a mentősök embert próbáló áldásos munkájáért, évente 1,2 millió embert lát el szakszerűen az Országos Mentőszolgálat. A mostani egészségügyi veszélyhelyzet rámutatott, hogy a mentősök fáradhatatlan munkája fő pillére az egészségügyi vérkeringésnek.

Az elmúlt években több száz új gépkocsit vásároltak és folyamatosan cserélik le a mentőhelikopter-flottát. Két éve elindították az újraélesztést tanító úgynevezett hősképző programot és több tucat ember életét menti meg a tavaly óta telepíthető életmentő mobiltelefonos alkalmazás is.

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ezen a napon kitüntetéseket, pénzjutalmakat adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak.

Az alapításkori 76 mentőállomásból álló országos hálózat fejlődése változatos képet mutat. Napjainkban a Mentőszolgálat 253 mentőállomással rendelkezik; telepítésük koncepciója a mentőegységek riasztását követő 15 percen belüli helyszínre érkezés biztosítása, mely megegyezik az Európai Unió mentéssel kapcsolatos direktívájával – áll az Országos Mentőszolgálat honlapján. Megjegyzik: a mentésirányítás elválaszthatatlan része a mentőmunkának.

Az Országos Mentőszolgálat egységes szakmai elvek mentén 19 mentésirányító csoportból országos lefedettségű híradástechnikai apparátusával irányítja a teljes gépjármű állományt. Mentőegységei 38 millió kilométert tesznek meg Magyarország útjain. Személyi állománya 7500 mentődolgozóból áll, amely évente több mint egymillió mentőfeladatot teljesít –
írta cikkében a Magyar Nemzet.

Fotó: archív – kiskunfélegyházi mentők
 

Kövessen minket a Facebookon is!