Helyi hírek 2020. május 13. 10:00

Vadmacskát még nem, de mást már „fogtak” a kameracsapdák

Vadmacskát még nem, de mást már „fogtak” a kameracsapdák
Öt vadkamerát helyeztünk ki a Kolon-tónál és a Tőserdőben január végén, hogy vadmacskák jelenlétére adjanak bizonyítékot. A kamerákat olyan élőhelyekre tettük, ahol potenciálisan előfordulhat ez a kisméretű, fokozottan védett ragadozó.

Az alkalmas élőhelyek zsugorodása mellett legfőbb veszélyeztető tényezője a házimacskával történő kereszteződés – számolt be oldalán a Kiskunsági Nemzeti Park.

A kamerák elé vonzó szaganyaggal bekent dörgölőzőfákat is kihelyeztünk, melyekkel reményeink szerint szőrmintákat is gyűjthetünk. Az országban már több helyen is sikerült kimutatni vadmacskák jelenlétét ezzel a módszerrel. A kamerafelvételen túl a szőrminta is nagyon fontos, mivel a vadmacska könnyen összekeverhető a cirmos házi macskával. A külső morfológiai jegyek nem mindig adnak biztos eredményt, de szőrmintából végzett genetikai vizsgálattal egyértelmű eredményt lehet kapni, vadmacska-e az adott példány.

Ha van is vadmacska ezeken a területeken, még várat magára és nem fedte fel kilétét. Ettől függetlenül fontos adatokat kapunk a Tőserdő és a Kolon-tó környéki erdők állatfajairól. Lencsevégre került már őz, vaddisznó, mókus, héja, csuszka, házi macska, mezei nyúl, fülesbagoly, nyest, nyuszt és a Kolon-tónál aranysakál is.

 

Kövessen minket a Facebookon is!