Egészségügy 2020. május 12. 13:00

Köszönjük az ápolók áldozatos munkáját!

Köszönjük az ápolók áldozatos munkáját!
Az ápolók szívvel-lélekkel dolgoznak, hivatásukért hálával tartozunk nekik – hangsúlyozta a köztársasági elnök felesége az ápolók nemzetközi napja alkalmából hétfőn, Budapesten. Herczegh Anita, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet előtt tartott ünnepségen az ápolók munkáját méltatva kiemelte: "ezt a jó szívet" szeretné megköszönni az ápolók nemzetközi napjához, illetve az ápolók és szülésznők nemzetközi évéhez is kapcsolódva.

A koronavírus-járványra utalva úgy folytatta, hogy nemcsak ezért napért és a rendkívüli évért, valamint a megfeszített munkáért tartozunk köszönettel és hálával számukra, hanem teljes hivatásukért. Herczegh Anita szerint a jelenlegi járványhelyzetben a betegek és rászorulók önzetlen segítésének készségét, képességét kellene eltanulni az ápolóktól. A köztársasági elnök felesége, aki amellett hogy a szívkórház dolgozóinak egy angyalkát formázó kerámiát adományozott, és virággal köszöntötte az ápolókat, a Sándor-palota ablakába kitett piros szívvel is kifejezte háláját.     

Polaneczky Judit, az intézet ápolási igazgatója köszönetet mondott azoknak a tanítóknak, idősebb kollégáknak, akik "sokat hozzátettek ahhoz, hogy mi igazi ápolók legyünk". A jövő ápolóinak azt üzente, hogy találják meg a hivatáseszmét és küzdjenek örömmel a másik emberért! 

Andréka Péter főigazgató a többi között hangsúlyozta, hogy az ápolókat nemcsak a keddi nemzetközi napon, hanem egész évben kell ünnepelni és segíteni munkájukat, ahogy ők is segítik az orvosokét. "A nővérkedés a szemem előtt vált ápolói szakmává, nagyon magas színvonalú munkává" – hangoztatta az ország összes ápolójának és asszisztensének munkáját is megköszönve.     

A Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben évente 9000 fekvőbeteget gyógyítanak és mintegy 100 ezer járóbeteget látnak el. Az intézetben 345 ápoló dolgozik – hangzott el az eseményen.

Az ápolók nemzetközi napját minden év május 12-án ünneplik a 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale angol ápolónő (fotónkon), a modern ápolónőképzés megalapozója emlékére.

 

Kövessen minket a Facebookon is!