Helyi hírek 2020. május 14. 10:00

Felújítják a gátéri templomot

Felújítják a gátéri templomot
A gótikus katolikus templomot 1929. szeptember 13-án, Szent Anna tiszteletére szentelték fel. A jeles évfordulóra, a helyiek összefogásának köszönhetően sikerült belülről felújítani a templomot, amely annak idején a lakosság és sok jóakaratú ember összefogásával épült. Mintegy két és fél millió forintot adtak össze a helyiek, hogy megvalósulhasson a belső festés és a villamoshálózat korszerűsítése. A templom felújítása azonban most ismét fontossá vált.

Tamás Sándor atya lapunknak elmondta, hogy a felújítás az állványozást követően három hónap alatt befejeződik. A beruházás költségeihez a miniszterelnökség nyolcmillió forint támogatást adott, a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegye pedig vállalta a további kiadásokat. Ennek köszönhetően felújítják a rossz állapotú tetőt és a belső tér is megújul Szécsényi Attila vezetésével. Az egyházi beruházáshoz, a település polgármesterének, Jánosiné Gyermán Erzsébet felhívásának köszönhetően a helyi lakók is hozzájárultak szerény összegekkel.



A gátéri templom 1929-ben épült, négy harangját Szlezák László öntötte. Az anyakönyvi adatok 1948 óta elérhetőek. A község búcsúját minden élvben július 26-án tartják.  

 

Kövessen minket a Facebookon is!