Helyi hírek 2020. május 21. 14:00

Régiségek, avagy egy kuglóf története

Régiségek, avagy egy kuglóf története
Gyermekkorom kedvenc meséi közé tartozott a Bálint Ágnes tollából született Frakk, a macskák réme című rajzfilmsorozat. Az idősödő Károly bácsinak van egy magyar vizslája, akit Frakknak hívnak. Frakk, a fölényeskedő eb állandó összetűzésben van a gazdája feleségének, Irma néninek a két, akarnok, de butácska macskájával, Lukréciával és Szerénkével. Minden epizód csattanója, az okos Frakk és a két elkényeztetett cica összecsapása.

Az egyik legkedvesebb rész a Régiségek címet viseli. Irma néni a barátnőit kuglóffal várja, amit a nagymamájától örökölt formában tudja a legfinomabbra elkészíteni. Azért, hogy Frakk ne kéregessen az idős hölgyeknek szánt édességéből, Irma néni készít neki is egyet a finomságból, de erre csak akkor jön rá, mikor a két komisz macska félresikerült megviccelése nyomán eltörik a sütőforma, ami helyett egy újat kénytelenek beszerezni, viszontagságos úton.

Ez a rész tegnap életre kelt az otthonomban. A nagymamám baráti társaságában volt egy hölgy, akinek szülei az 1900-as évek elején mestercukrászok voltak Szegeden. Mielőtt a szépkorú hölgy meghalt, ígéretet tett az édesanyámnak, hogy neki ajándékozza a szülők örökségének egy részét, mint például receptek, konyhai felszerelések. Így került hozzám az a bizonyos kuglófforma. Nem a mai korra jellemző szilikonból, vagy teflonból készült darabja, hanem a régi idők üvegformája, amelyhez egy békebeli recept dukált. Mint szokás mondani, „a Google a barátom”, vagyis az interneten minden fellelhető. El is kezdtem keresgetni receptet hozzá. Mivel még sosem készítettem ilyen édességet, nem tudtam eldönteni melyik leírás és hozzávalók kombinációja lenne a legjobb. Megannyi receptet elolvastam, de valahogyan úgy éreztem, hogy ehhez a patinást eszközhöz valami más illene. Ekkor jutott eszembe, hogy a régi szakácskönyveket fellapozom. Pár recept után szerelem volt első látásra, amire ráleltem. Egy eredeti bécsi kuglófrecept volt az. Jó döntésnek bizonyult, mert az íze és a formája is a régi emlékeket elevenített fel bennem, amikor a nagymamámmal szép tányérról ettük a citromos cukormázzal elkészített nyalánkságot és habos kakaót kortyoltunk hozzá. Természetesen, a gyerekeimmel ugyan így fogyasztottuk el a gyermekkori ízeket felelevenítő „régiséget”.

Meglátásom szerint a karanténban eltöltött hosszú és nehéz hetek mindenkit egy kis megállásra kényszerített. Az emberek olyan dolgokat is kipróbáltak, amelyet előtte nem tettek kedv, vagy idő hiányában. Egy általános iskolás elsős gyermek és egy óvodás korú gyermek anyukájaként nekem is új kihívásokkal kellett szembe néznem és megbirkóznom. Aminek ellenére több idő jut egymásra, és lehetőségem van átadni a felmenőimtől kapott és örökölt tudást és ízeket.

Kuglófrecept

20dkg vaj

40dkg liszt

4 tojás szétválasztva

2.5 dl tej

10 dkg cukor

8 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csomag sütőpor

3-4 evőkanál kakaópor

1 evőkanál rum

1/2 citrom héja

A vajat és a tojás sárgáját ki kell keverni, majd a porcukrot, a citrom héját és a vaníliás cukrot hozzá kell adni. A tojás fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Külön egy edénybe a lisztet a sütőporral átszitálni, majd hozzáadjuk a tejet. Óvatos, de folyamatos keverés mellett a apránként elegyítjük a hozzávalókat. Az egyik felét beleöntjük a  kivajazott, lisztezett formába, majd a másik feléhez hozzákeverjük a kakaóport és a rumot. Ezt is beleadagoljuk. Egy fakanál vékonyabb felével hullámokat rajzolva a tésztába, összemossuk a két színű masszát. 170 Celsius fokos sütőben körülbelül 50-55 percig sütjük. Tűporóbával ellenőrizzük elkészültét. Amikor megsült, egy tányérra kifordítjuk. Hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a mázat. 20 dkg porcukrot fél deci citromlével sima habbá keverünk, majd ezzel meglocsoljuk a kuglófot. Picit várunk, hogy rászáradjon. Szeletelve, forró habos kakaóval és lekvárral tálaljuk.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!