Gazdaság 2020. május 19. 08:00

Luxus lehet idén az eperdzsem?

Luxus lehet idén az eperdzsem?
Tart az eperszezon, de félő, hogy ilyen árak mellett kevés eperlekvár készül majd a háztartásokban. Jelenleg 1300-2000 forint között lehet kilónként vásárolni a közkedvelt gyümölcsből, ami jóval több, mint tavaly ilyenkor.

A miértekről Kürtösi Beáta termelőt kérdeztünk, aki elmondta, hogy a drágulás véleménye szerint nem feltétlenül a vírushelyzetnek tudható be. Az értékesítési csatornák nem változtak, ők Budapesten adják el a gyümölcs javát, részint szlovák vevőknek, évek óta. Talán a pozitív hozadéka a magyar termelők számára az elmúlt vírusterhelt időszaknak, hogy elenyésző a budapesti piacon megjelenő spanyol eper.



Ő párjával gazdálkodik Haleszban, 1500 négyzetméteren, 9000 tő eper tulajdonosa. Ez a mennyiség már jóval kevesebb az évekkel ezelőttihez képest. A termelő szerint a magas ár a kedvezőtlen időjárás miatti kisebb kínálatnak tudható be. Hiányzik a tartós, melengető napsütés, ami az érés folyamatát gyorsítaná. Ezen kívül fagykárral is kellett számolniuk. A mostanság nem ritka hajnali mínusz 1-2 fokos hőmérséklet, a nagy hőingadozás nagyban befolyásolja a növény fejlődését, így a hozamot is.



A magas ár ellenére nagyon kelendő a gyümölcs. Két hete tartja az árát, minden elkel, amit piacra visznek. Árcsökkenés csak tartós meleg hatására várható, akkor nő a hozam, elárasztják a piacot és kevesebbért tudják majd eladni a nagy kínálat miatt.



Jelenleg kétnaponta szednek, a munkaerő viszont a vírushelyzet ellenére nagyon hiányos. Több felhívással éltek és kínáltak munkát, de alig néhány ember jelentkezett. Négy olyan munkavállaló van, akikre támaszkodhatnak. Reggel 6-kor kezdenek, délben indulnak Pestre a gyümölccsel.



Idén először egy korábbi tapasztalás alapján Beáta otthonról is értékesít. A háztól vásárlás a vírushelyzet kapcsán nagy teret nyert, így ő is úgy gondolta, hogy megpróbálja. Létrehozott egy Facebook-csoportot, Epres Betti-Kiskunfélegyháza, Halesz néven, ahol minden információ megtalálható a vásárlással kapcsolatosan. Június elején várható a dzsemnek alkalmas eper, ennek az ára várhatólag kevesebb lesz majd.

 

Kövessen minket a Facebookon is!