Helyi hírek 2020. május 20. 14:00

Szabadtéri színpad és közösségi ház: gazdagodnak a plébániák

Képgaléria
Szabadtéri színpad és közösségi ház: gazdagodnak a plébániák
Második hétvégén vehettünk részt szabadtéri szentmisén a Sarlós Boldogasszony plébánia jóvoltából. A szabadtéri fedett színpad az idei – az egyházközség szervezésében megvalósult – Vőfélytalálkozó bevételéből épült fel.

– A koncepció az, hogy egy 400-500 fős közösségi teret építsünk ki – mondta el Rónaszéki Gábor plébános. – Többfunkciós a megvalósítás, hiszen már elkészült korábban az a 25 méter, fedett, nyitott szín, amely a hétköznapokon az autók elhelyezésében segít, valamint fatárolásra is alkalmas. Egy átrendezést követően ugyanez nézőtérként funkcionál, asztalok és székek elhelyezésével. Emellett szerepelt célként egy 6x4 méteres fedett, szabadtéri színpad, amelyen hangversenyeket, szabadtéri miséket és egyéb rendezvényeket lehet tartani tavasztól őszig úgy, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva az időjárás viszontagságainak.  Jó időben az egész udvar használatba vehető, a nézőtéren 400 fő elfér.

Rónaszéki Gábor hozzátette: a járványhelyzettől független volt a terv, most viszont kihasználva a nagyobb tér és a szabad levegő adta lehetőségeket, a hétvégi szentmiséket itt rendezik meg mindaddig, amíg zárt térben – így a templom falai között is – a védőtávolság és egyéb szigorú szabályozások vannak érvényben.

Az új helyszínt a hívek nagy örömmel fogadták. Nem csak azért, mert szépnek találják, hanem annak is örülnek, hogy a szertartásokon madárcsiripelés közepette, hűs fák árnyékában vehetnek részt.

A plébános arról is beszélt, hogy ha a korlátozásokat teljes mértékben feloldják, a misék visszatérnek a templomba, hiszen ott van a helyük. Ettől függetlenül a június 27-én tartandó búcsúi szentmisét szabadtérre tervezik, így kényelmesebben elférnek majd, nem kell zsúfoltságtól tartaniuk. Egyébként – tette hozzá – a színpadot azért tervezték, hogy olyan rendezvényeknek, előadásoknak is legyen tere, amelyek stílusában, minőségében nem feltétlenül kapcsolódnak a templomi dolgokhoz. Hangversenyt persze a templomban is tudnak szervezni, de akkor olyan darabot kell játszani, ami oda való. Terveik között szerepel a szabadtéri színpadon köszönteni Dolhai Attilát, vagy a Vivát Bacchus együttest. Ezek a produkciók Rónaszéki Gábor szerint sok embert bevonzhatnak ide, akik egyébként nem jönnének. Nem is titkolt célja ezzel, hogy megszólítsanak olyanokat, akikkel egyébként nem találkoznának. Ilyen módon az egyházközség bővülésére is számítani lehet. A zenés rendezvény első előadását augusztusra tervezik, amelyről a későbbiekben részleteket közlünk.

A Szent István plébánia életében is fontos lesz az idei év. Korábban már beszámoltunk róla, hogy közösségi ház épül ott. Hajagos Gyula atya megkeresésünkre elmondta, hogy az építkezés rendben folyik, a tervek szerint halad, és ahogyan arról már hírt adtunk, év végére befejeződik.

Kövessen minket a Facebookon is!