Program 2020. június 3. 17:30

Trianon 100

Trianon 100
Trianon tragédiájának 100. évfordulója alkalmából rövid városi megemlékezés lesz június 4-én, csütörtökön 8 és 16.30-kor.

Program:

8 óra
Ereklyés zászlófelvonás a városháza előtt

16.30 
Megemlékezés a Magyarok Nagyasszonya-szobornál
Beszédet mond: dr. Tarjányi József, a Petőfi Emlékbizottság elnöke


Közreműködnek: Rónaszéki Gábor plébános, Gulyás László, Seregély Csilla, Kátai Tibor és a Padkaporos Táncegyüttes

A trianoni békeszerződés az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések rendszerének részeként a háborúban vesztes Magyarország (mint az Osztrák-Magyar Monarchia egyik utódállama) és a háborúban győztes antant szövetség hatalmai (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Japán, 
Belgium, Kína, Kuba, Görögország, Nicaragua, Panama, Lengyelország, Portugália, Románia,
a Szerb-Horvát-Szlovén Állam, Sziám és Cseh-Szlovákország) között létrejött békeszerződés, amely többek között az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország új határait és sok kis multinacionális államot hozott létre a birodalom helyett. A szerződést a felek budapesti idő szerint 1920. június 4-én 16.32-kor írták alá a versaillesi Nagy Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján, a La galérie des Cotelles-ben.

A trianoni békeszerződésre emlékezve június 4-ét a magyar Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította – írja róla a Wikipédia.

 

Kövessen minket a Facebookon is!