Helyi hírek 2020. május 21. 08:00

Újabb portálok újulnak meg a városháza épületén

Képgaléria
Újabb portálok újulnak meg a városháza épületén
Még 2016-ban döntött úgy a városvezetés, hogy visszaállítja a szecessziós városháza eredeti faportáljait. Így amikor az egyik érintett üzlethelyiség – a jelenlegi Plus Market – megüresedett, a következő bérlő számára feltételül szabta a város az eredeti arculat kialakítását, azaz a faportálok visszaépítését. Így készültek el három évvel ezelőtt a patinás épület első korhű faportáljai. Most pedig a Rossmann oldalában is megkezdődtek a munkálatok.

A megvalósításhoz örökségvédelmi engedélyeztetési terv készült, amit levéltári kutatás előzött meg. Eredeti fotók alapján tervezték újjá, immár a XXI. század igényei szerint a korábbi fém portálokat. E tervek szerint folynak most is a munkálatok. A megvalósítás költségeit az érintett üzletek bérlői vállalták magukra.

– A városháza történetének vannak máig homályos pontjai, így például nem tudjuk pontosan, hogy mikor, miért és milyen körülmények között számolták fel az eredeti faportálokat, amelyek szerves részét alkották az épület harmonikus egységének. Korabeli fotók alapján próbáltuk rekonstruálni az egykori állapotot, és elkészíttetni a terveket, ami végül több tervező koprodukciójában meg is történt. Mivel műemlékről van szó, természetesen megszereztük az illetékes hivatal engedélyét is – mondta el lapunknak a témában Csányi József polgármester a folyamat kezdetén.

Dr. Alács Miklós vagyongazdálkodási osztályvezetőtől megtudtuk, hogy tavaly meghosszabbította a város a beruházáshoz szükséges örökségvédelmi engedélyt. A Rossmann üzletének megújulásával a Kossuth utcai homlokzat valamennyi portálja elkészül a megálmodottak szerint. Még idén kicseréli egyik portálját a menyasszonyi ruha üzlet is, és gyakorlatilag öt év alatt az összes portált helyreállítják.

 

Kövessen minket a Facebookon is!