Helyi hírek 2020. május 25. 16:00

Nem csak Nobel-díjasokat nevelnek - videóval

Huszadik alkalommal indul a Rátz Tanár Úr Életműdíj pályázati időszaka – az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért idén is kiadta a pedagógus Kossuth-díjként emlegetett pályázatot. Az Életműdíjat és a vele járó másfél millió forint anyagi elismerést a közoktatás 5-12. évfolyamaiban biológiát, fizikát, matematikát vagy kémiát tanító pedagógusok közül két-két tanár nyerheti el. A pályázati időszak október 5-én ér véget.

Napjainkban sok szó esik a pedagógusokról, akik az átlagos hétköznapokon kevesebb elismerést kapnak. Most napi rendszerességgel beszélünk róluk, hiszen a hagyományos iskolai keretek közötti oktató-nevelő munka hiányát ebben az időszakban minden szülő közvetlenül érzi. Ezért is kiemelten fontos, hogy a figyelem fókuszába kerülnek azok a tanárok, akik egész életüket a jövő nemzedéke tanításának és formálásának szentelték. A kialakult helyzet csak növeli jelentőségüket, hiszen most a hagyományos kereteken túllépve nap mint nap próbálnak megoldást találni a digitális oktatás által létrejött kihívásokra.

Wigner Jenő, Harsányi János és Neumann János világhírű magyar tudósok, de vajon honnan ered kivételes gondolkodásmódjuk, csillapíthatatlan érdeklődésük tudományterületük iránt? A Fasori Gimnázium legendás matematikatanára, Rátz László, maradandót alkotott a természettudományok tanításában. Rátz tanár úr ma is követendő példa minden pedagógus számára, a róla elnevezett Életműdíj pedig a legnagyobb hazai szakmai elismerés, amelyet a természettudományos tárgyat oktató pedagógusok elnyerhetnek.

Kroó Norbert professzor, akadémikus, az Alapítvány a Magyar Természettudományos Oktatásért kuratóriumának elnöke így nyilatkozott a legutóbbi díjátadón: „Büszke vagyok, hogy 19 év alatt 144 kiemelkedő pedagógust több mint 174 millió forinttal támogathattunk. Kiemelten fontos, hogy a jövő generációi megfelelő tudást kapjanak, ennek pedig fontos eleme, hogy elismerjük az elkötelezetten dolgozó pedagógusokat.”

A tudományos oktatást rendszeresen és jelentősen támogató három cég – az Ericsson Magyarország, a Graphisoft SE és a Richter Gedeon Nyrt. – pontosan 20 évvel ezelőtt alapította a Rátz Tanár Úr Életműdíjat és a mögötte álló Alapítványt a Magyar Természettudományos Oktatásért. Egyedülálló módon immár két évtizede közös céljuk, hogy tisztelettel adózzanak azon pedagógusok előtt, akik kiemelkedő eredménnyel képezik a jövő tehetségeit, kiveszik részüket a hátrányos helyzetű diákok segítéséből, valamint hozzájárulnak az új pedagógusgeneráció szakmai pályájának elindításához is.


A díj 20 éves jubileumának alkalmából elindított Facebook-oldalon kiemelt figyelem összpontosul a pedagógus szakma képviselőinek bemutatására az alapítvány mottóját szem előtt tartva: „hogy ne csak a világhírű tudósok, hanem a tanáraik nevét is ismerjük…”

Az ez évi pályázati anyagok benyújtásának határideje október 5., éjfél. A pályázati felhívás, valamint a benyújtás részletei az alábbi linken
https://ratztanarurdij.hu/palyazat-2020 találhatók. Az alapítvány várja az aktív és nyugdíjas éveikben járó pedagógusokról szóló pályázatokat egyaránt.
 

Kövessen minket a Facebookon is!