Gazdaság 2020. május 27. 16:00

Nagyrészt megsemmisült a gyümölcstermés

Nagyrészt megsemmisült a gyümölcstermés
A sok fagyos éjszaka elvitte a gyümölcstermés tetemes részét, és mivel a nagyobb európai termelőknél is vannak károk, a keresleti piac drágulást hoz.

A tavalyi gyenge termés után idén minden gyümölcsfaj esetében jó vagy kifejezetten jó volt a virágzás, de tavasszal páratlanul sok fagykár érte a hazai gyümölcsültetvényeket, ezért hamar oda lett a jó termés reménye – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

A 15-18 fagyos éjszaka közül öt-hat olyan hideg volt, hogy önmagában is súlyos károkat okozott volna.

A fagyok okozta nagymértékű virág- és gyümölcskárokat a legtöbb termőhelyen aszály is tetézi.

Ezek következményeként a Fruit­VeB és az Északkelet-Magyarországi Alma és Egyéb Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közös termésbecslése az eddigi legerősebb fagykárokkal sújtott, 2007. és 2011. évihez hasonlóan alacsony gyümölcstermést vár, ami hozzávetőlegesen 500 ezer tonna lehet. A szakmai szervezetek adatai szerint egy átlagos évben 800-900 ezer tonna között mozog a hazai gyümölcstermés, a legjobb években pedig 1,1-1,2 millió tonna is megterem.

Fotó: piqsels.com

Az ilyen korai időszakban elvégzett termésbecslésekben még igen nagy a bizonytalanság, a várható mennyiség fajonként, fajtánként, termesztőkörzetenként, sőt még egy gazdaságon belül is nagyon erős szórást mutat. Apáti Ferenc szerint általánosságban elmondható, hogy egyetlen gyümölcsfaj esetében sem érjük el a közepes termést, fajtól függően csak a gyenge vagy nagyon gyenge jelzőkkel illethetjük a terméskilátásokat.

A legnagyobb terméskiesés a kajszibarack, az őszibarack és a cseresznye esetében várható. Ezeknél a fajoknál egy jó év terméséhez viszonyítva mindössze annak negyedét vagy harmadát várják.

Kajsziból egy normális évjáratban 30-35 ezer, őszibarackból 35-40 ezer tonna terem Magyarországon, cseresznyéből pedig 14-16 ezer tonna – ezektől most nagymértékben elmarad a fák hozama. A normális évjáratokban 30-40 ezer tonnát produkáló körte és a 65-70 ezer tonnát termő szilva esetében feleekkora termésre számítanak a szakmai szervezetek, ami minden idők egyik leggyengébbje lesz.

Kövessen minket a Facebookon is!