Helyi hírek 2020. május 28. 14:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Őseink és hőseink az önkéntes tűzoltók, támogassuk őket!

Őseink és hőseink az önkéntes tűzoltók, támogassuk őket!
Az önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiírt pályázatra idén hatszázegy egyesület nyújtott be pályázatot, amelynek segítségével különféle tűzoltóeszközökhöz és felszerelésekhez juthatnak. Idén tizennéggyel több önkéntes tűzoltó egyesület kap támogatást, mint az elmúlt évben. Bács-Kiskun megyéből harminckilenc önkéntes tűzoltó egyesület igényelt támogatást, a pályázaton megyénkből az összes pályázó sikeresen vett részt. A tűzoltó egyesületi tevékenység 150 éves múltra tekint vissza az országban. Bács-Kiskun megyében is számos régi, nagy hagyománnyal rendelkező tűzoltó egyesület létezik, melyek tűzvédelmi szerepe az adott településen meghatározó. Ilyen nagy múltú egyesület található Kecelen, hiszen épp másfél évszázada annak, hogy megalakult a településen a tűzoltóság.

2020-ban ismét hétszáz millió forint összértékű támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a Magyarországon működő önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek között a központi költségvetés fejezeti kezelésű előirányzata terhére. A hétszázmillió forintból százmilliót az önkéntes mentőszervezetek kaptak, a fennmaradó hatszáz millió forint a tűzoltó egyesületekhez kerül. Folyamatosan nő az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma, az idei évben már ötvenöt önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik az önálló beavatkozás jogkörével, a tervek szerint év végéig további öt egyesület kerül ebbe a körbe. Tovább emelkedett a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek száma is, idén több mint 93 százalékuk nyújtott be pályázatot.

A pályázati feltételeket sikeresen teljesítő hatszázegy egyesület működési költségekre, eszközök beszerzésére, szakmai tanfolyamokon történő részvételre, pályaalkalmassági-vizsgálatokra, EDR-rádiókra, szertárépítésre és -felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre nyújtotta be pályázatát. A bíráló bizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így működési költségre, szertárépítésre és -felújításra szóló támogatást kapnak az egyesületek. A pályázók ezek mellett védő- és tűzoltótechnikai eszközöket vehetnek át, valamint egyéb eszközöket maguk szerezhetnek be. A pályázatnak köszönhetően tűzoltótechnika-kezelői típusvizsgára is lehetősége lesz az önkéntes tűzoltóknak, önkéntes gépjárművezetők pedig megkülönböztető jelzést használó tűzoltógépjárművek vezetésére feljogosító pályaalkalmassági vizsgát tehetnek. Több egyesület jut kézi és mobil EDR-rádióhoz, illetve azok tartozékához.

Az egyesületek támogatása és fejlesztése nagyon fontos. A tűzoltóságok és a megyei igazgatóság személyi állománya rendszeres szakképzéssel segíti az egyesületi tagok szakmai felkészítését. A pályázaton nyert mentő tűzvédelmi felszerelések az önkéntes tűzoltóságoknál közvetlenül szolgálják a megye lakosainak védelmét. Az eszközök és a képzés nagymértékben segíti az egyesületi tűzoltók elsődleges beavatkozásának hatékonyságát, biztonságosságát és szakszerűségét.

tűzoltó egyesületek olyan különleges társadalmi szervezetek, melyekben lelkes és elhivatott önkéntesek szabadidejükben tüzet oltanak, műszaki mentést hajtanak végre röviden fogalmazva, segítenek bajbajutott embertársaikon. A tapasztalatok szerint a helyszínhez való közelségük okán gyors kiérkezéssel és beavatkozással számos tüzet tudtak már megfékezni mielőtt az kiterjedhetett volna környezetére, ezzel jelentős értéket sikerült megmenteniük. A tűzoltó egyesületek az állampolgárok segítésén túl fontos közösségszervező, értékteremtő szerepet töltenek be, jó példát mutatva és mintát adva a fiataloknak. A szülők jó helyen tudhatják gyermekeiket a tűzoltó egyesületeknél. Szabadidejükben ott biztonságban vannak, gondoskodó figyelem védelme alatt. Érdekes, hasznos és gyakorlatias dolgokat tanulnak meg, amely ismeret nagymértékben elősegíti az önmagukról és másokról való gondoskodás, valamint a másokért való önzetlen tenni akarás képességét, a felelős gondolkodást. A csapatversenyekre való felkészülésen hasznos tudást, a versenyeken pedig sikerélményt szereznek. Mindezeket az élet számos területén fel tudják majd használni, függetlenül attól amely pályát, élethivatást választják jövőjüknek. A fiatalok ifjúsági tűzoltóegyesületi tagsága hozzásegíti őket a sikeres és boldog felnőtté váláshoz.

Sikeresen pályázott egyesületek:

Akasztó Község Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Bácsalmási Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Bácsbokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Ballószögi Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Bugaci Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Császártöltési Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Csengőd Község Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Csólyospálos Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Dunafalva Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Dunaföldvári Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Dunapataj

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Dunavecse

Hajós Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Fajsz

Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Imrehegy

Jánoshalma Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Gunity Antal Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Kecel Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Magyar Légi Tűzoltó és Életmentő Egyesület

Jövő a Kezünkben Ifjúsági Hagyományőrző és Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kerekegyháza

Kiskőrös Város Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Dél-Magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Kiskunmajsa

Egy Csepp Tűz Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Tűzoltó és Műszaki-mentő Egyesület Kunszentmiklós

Városi Tűzoltó Egyesület Lajosmizse

Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Mélykúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Nagybaracska Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Nyárlőrinc Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Orgovány Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Solti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Soltvadkert Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Szabadszállás Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Szalkszentmárton

Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tabdi

Vaskúti Önkéntes Tűzoltó Egyesület

Városi Önkéntes Tűzoltó Egyesület Tiszakécske

Fotó: Gulyás Sándor
 

Kövessen minket a Facebookon is!