Helyi hírek 2020. május 28. 17:30

Jótanácsok növényvédelemből

Képgaléria
Jótanácsok növényvédelemből
Kert hiányában sem kell lemondanunk a friss, egészséges zöldségekről és a színekben gazdag, virágos környezetről. Fekete István, a kiskunfélegyházi Frézia Virágkertészet tulajdonosa és Lászlóné Virág Bea – a szintén félegyházi székhelyű Lászlónék Kertészete társtulajdonosa – egyszerű, de praktikus tanácsokkal látott el a balkonnövények és a konyhakert gondozásához.

Abban mindkét szakember egyetértett, hogy a színpompás, egészséges és bő termésű növények elengedhetetlen feltétele a kezdeti palántanevelő közeg és a rendszeres locsolás, ápolás. Egy szakszerűen kiválasztott, tápanyagban gazdag talaj egész szezonban támogatja virágainkat és zöldségeinket a növekedésben. A hiányzó anyagok pótlására professzionális szerek állnak rendelkezésre, ezeket kis kiszerelésben is megvásárolhatjuk a szaküzletekben.



Fekete István arra is felhívta a figyelmemet, hogy a túl sok tápoldat használata is károsan hathat a virágjainkra. Azt tanácsolja, hogy szigorúan tartsuk be a gyártó által javasolt vízhez keverési arányt, mert kárt tehetünk a növény hajszálgyökereiben, amelynek következtében az elhal. Inkább azt az elvet kövessük, hogy gyakrabban, de az előírt mennyiséget nem túllépve alkalmazzuk a koktélt.



Mint Lászlóné Beától megtudtuk, az idén kifejezetten sok problémát okoznak a kertekben elszaporodott levéltetvek. Az élősködők megfékezésére azonnali megoldás kell, mert a későbbiekben kialakuló vírusos megbetegedés komoly gondokat okozhat az állományban. Ezt kémiai és biológiai úton is megtehetjük.



– Kertészetünkben sikeresen alkalmazzuk a kártevők ellen a biológiai védekezést. A paprikaágyásokba többféle poloskát telepítünk minden évben. A paradicsomültetvényünkben a lisztecske ellen fürkészdarazsakkal harcolunk. A minél több és szebb termés érdekében pedig a poszméhek vannak a segítségünkre.



Környezettudatosan végezzük a növényvédelmet és csak ott avatkozunk be, ahol elkerülhetetlen a gazdasági kár elkerülése érdekében, kizárólag olyan szerrel, ami a biológiai növényvédelmet nem veszélyezteti – hangsúlyozta Bea.



– A dísznövények esetében a káliszappanos oldat, vagy a szaküzletekben beszerezhető rovarirtó spray-k hatásosak a szirmokon, vagy azok között megbújó rovarok ellen. Mindig legyen kéznél valamelyik fajta vegyszer és használjuk rendszeresen a megfékezésükre, megelőzésükre. Ez az odafigyelés kiváltképp fontos a muskátlik és a petúniák esetében, amelyek nagy ellenségei a káposztalepke és a levéltetű. Balkonnövényeink meghálálják a gondoskodást és csodás díszei lehetnek otthonunknak.

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!