Helyi hírek 2020. június 1. 10:00

Megújul a százéves iskola Petőfiszálláson

Képgaléria
Megújul a százéves iskola Petőfiszálláson
Egyik legöregebb iskolájának felújítását végzi a petőfiszállási önkormányzat. A mintegy száz éves iskolát megvásárolták, az átalakítások megkezdődtek.

A volt intézmény forgalmas főút mellett van, ami reményt ad arra, hogy nagyon sokan megállnak ott, és megnézik a település életét bemutató kiállításokat, amelyek bemutatják a helyi kézművesek, népművészek munkásságát és a településtörténeti dokumentumokat, valamint a Péteri-tó változatos és egyedi növény- és állatvilágát, ezek mellett pedig egy kápolnát is kialakítanak mondta el Szász János polgármester.

A harangláb már elkészült. A kápolna harangja is rendelkezésre áll, amit 1929-ben Slezák László harangöntő készített. A felszentelt harang éveken át a félegyházi tanyavilágban élőket hívta szentmisére a bugaci gazdakör kápolnájába. Mivel később oda új harangot önttettek, így ez a kis harang használaton kívül maradt és most a félegyházi Szent István Templom plébánosának, Hajagos Gyulának a közbenjárásával került Petőfiszállásra. A harangot ünnepi szentmise keretében vette át a képviselő-testület. A „bronz hívószót” a fehér barátok a szentkúti kegyhelyen őrzik addig, amíg el nem készül az egykori iskola kápolnája.

Az iskola megvásárlását és átalakítását dr. Bábel Balázs, a Kalocsa–Kecskeméti Főegyházmegye érseke, illetve a pálos plébánia is támogatta.

 

Kövessen minket a Facebookon is!