Helyi hírek 2020. június 1. 08:00

Idén is lesz nyár a Félegyházi Termál Parkfürdőben

Képgaléria
Idén is lesz nyár a Félegyházi Termál Parkfürdőben
Hosszú szünet után június 5-én ismét megnyitja kapuit a Félegyházi Termál Parkfürdő – tudtuk meg Kelemen József fürdővezetőtől, akit többek között az újranyitás körülményeiről kérdeztünk.

– Hogy élték meg a szüneteltetés heteit?

– Hidegzuhanyként ért bennünket az ország összes fürdőjét érintő bezárás, ami valójában a nyitva tartás szüneteltetése volt. A vele járó bizonytalanság mindenkit megviselt. Az elmúlt két és fél hónapban mi mégis arra készültünk, hogy a fürdő újranyitását legkésőbb a nyári szezonra engedélyezik. Hiszen a nyári kánikulában nem lehet az embereket otthon tartani, a szabadvízi fürdőzéshez képest pedig a szigorúan ellenőrzött és megfelelő hatósági kontroll alatt üzemelő fürdők biztonságosabbak. Ennek megfelelően összeállítottuk a munkatervet, amely alapján a takarítás, fertőtlenítés és karbantartási feladatok mellett kertészkedés, festés és egyéb munkák is szerepeltek. A feladatokkal jól haladtunk annak ellenére, hogy több kollégám csaknem egy hónapig a városi zöldfelület karbantartási, festési és egyéb munkákban segédkezett.

– Milyen feltételek mellett működhet idén nyáron a fürdő?

– A június 5-én esedékes nyitásról fontos tudni, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) utasításait követve a fürdő csak a kültéri medencéket, azok közül is az úszó és a csúszdás gyermekmedencét nyithatja meg. Az úszómedencét csak úszni tudók, a gyermekmedencét pedig kizárólag 12 év alatti gyermekek használhatják. A termálmedencék megnyitását, illetve a fedett uszoda medencéit, a szaunát és a gőzszolgáltatást nem indíthatjuk el. A fürdő üzemeltetési szabályzatának megfelelően a külső rész, azaz a strand nyitvatartási ideje hétfőtől vasárnapig 9 órától 20 óráig tart. Nem lesznek megtartva az éjszakai fürdőzések. A délelőtti úszójegyek 9 órától délig lesznek érvényesek, délutáni úszójegyek pedig nem válthatók. A március 16 előtt vásárolt bérletekre 81 nap hosszabbítást adunk. Az előírásokkal összhangban a fürdő egyidejű befogadóképessége 270 fő lehet, ami azt jelenti, hogy nagyon szigorúan kell ellenőriznünk a vendéglétszámot. Ezért a kötelezően viselendő karszalag 500 forint kaucióhoz lesz kötve. (Amikor a fürdő elhagyásakor a vendég leadja a pénztárban a karszalagot, visszakapja a kaució összegét.) Nem lesz érvényben a tavaly bevezetett kilépőjegy, továbbá a kilépés a fürdő elhagyásának számít, és a létszámkorlát miatt nem tudjuk garantálni, hogy a távozót vissza tudjuk engedni.

– Milyen higiéniai előírásokat kell betartania a fürdőzőknek?

– A fürdőbe látogató vendégek néhány szigorú előírással fognak találkozni, amelyek közül több már nem ismeretlen számukra. Zárt térben, azaz a fogadótérbe belépve a maszk használata kötelező lesz. A bejárati ajtónál a cipőtalp fertőtlenítőn keresztül kell haladni, ezt követően kötelező az alkoholos kézfertőtlenítő használata. A fürdő területén a papucs használata kötelező. A vízbelépés előtt kötelező a szappanos előfürdő, medencevízbe csak ezt követően szabad lépni. A megszokott útvonal helyett az öltözőből a strand az uszoda felé nem lesz járható, csak a büfé melletti vészkijáraton lesz megközelíthető. Fontos a nem családtagok között a két méter védőtávolság megtartása.

– Lesznek-e edzések, nyári táborok?

– Visszatérnek az egyesületi edzések, e célra több idősávot jelöltünk ki elkerülendő a nagyobb tumultust. Hétfő, szerda, péntek 18.30-tól 20.00 óráig, kedd, csütörtök 18.00-20.00 óráig, valamint hétfő és szerda délelőtt 9.00-11.00 óráig használhatnak maximum két pályát az egyesületek a kültéri úszómedencében. A nyári szünidőre már érkeznek a nyári táborokkal kapcsolatos megkeresések, amelyek egyeztetése folyamatban van.

– Lehet-e tervezni egy ilyen szezonra?

– Bízunk benne, hogy a korlátozásokat hamarosan enyhítik és az uszoda, illetve a többi medence is elérhetővé válik a fürdőzők számára. Néhány meglepetéssel is készülünk, apró fejlesztések ezek, amelyek a pihenést, a kikapcsolódást szolgálják. De ezekről győződjenek meg inkább személyesen!

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus