Helyi hírek 2020. június 2. 10:00

Biztonságos utazások – 2020

Biztonságos utazások – 2020
Mindenki sejthette, hogy ez nyár kicsit más lesz. Utazási szempontból biztosan. Ezekben a pillanatokban próbál a turizmus talpra állni és a helyzetük nagyon nehéz. Vissza kell nyerni az emberek bizalmát szolgáltatóként, és le kell győzni nagyon sok félelmet utasként ahhoz, hogy minden visszazökkenjen a régi kerékvágásba.

Olyan kézenfekvőnek tűnő dolgok változnak meg és esnek más szabályozás alá, mint a lifthasználat, a foglalás, a lábtörlők fokozott használata, a medencék igénybevétele, svédasztalos étkezések. Előtérbe kerülnek a telefonos alkalmazások, amelyek akár szobaajtókat is nyithatnak majd bizonyos szállodákban. A szabályok országonként és szállodánként változhatnak, így, ha utazni szeretnénk, mindenképpen fontos tájékozódnunk előtte. Utazási irodáknál, vagy a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon nagyon hasznos információhoz juthatunk.

A Kiskun Nova Utazási Iroda képviselője, Szetlikné Farkas Szilvia, a Rádió Smile-nak adott interjújában elmondta, hogy előreláthatólag az idei egy nagyon rövid szezon lesz. A szolgáltatók kiterjedt biztonsági, higiénés és egészségügyi előírásoknak igyekeznek megfelelni a saját dolgozóik és az utasok védelmében.

Komoly tárgyalások és egyeztetések folynak az Európai Unió országai között, hogy minél biztonságosabban utazhassunk már 2020-ban is. Ennek alapján a preferált országok: Görögország, Törökország, Bulgária, Montenegró. A megbeszélések során több ötlet is felmerült, ilyen a turistaútvonalak létrehozása, amely alapján egy meghatározott útvonalon, meghatározott megállók közbeiktatásával juthatunk el az utazás célpontjába.

– A belföldi utazásokat tekintve nem a szállodák az elsődleges célpontok – tette hozzá Szetlikné. – A tanyasi turizmus virágzik jelenleg. Minél távolabb a várostól, az emberektől, minél közelebb a természethez. A néhány napos gyors utazások a felmérések alapján meg fognak szűnni, és a helyüket az öt-hat napos pihenések veszik át. A szezon vége jelen állás szerint október végére tehető.

Az utazás módjainál is változásokkal kell számolnunk. Teljes kapacitással nem mehetnek a buszok, a klímarendszer tisztítására fokozott figyelmet kell fordítani, és folyamatos fertőtlenítési munkákat kell a menet során végezni. Repülőterekre csak utasok léphetnek be, kísérők nem. A hőmérséklet mérése és a maszk használata kötelező lesz, a gépen az catering (étel- és italfelszolgálás) szolgáltatás megszűnik. Automata csomagfeladó rendszert vezetnek be, az érintkezéseket ezáltal minimalizálják. A kézipoggyász tekintetében azt kérik, hogy a lehető legkisebb méretű legyen és csak egészséges személyek repülhetnek.

 

Kövessen minket a Facebookon is!

Cimkék: Koronavírus