Helyi hírek 2014. szeptember 17. 14:20

Szolgák országa

Képgaléria
Szolgák országa
Az évszám: 1911. Ekkor jelent meg Bíró Lajos novellája, amit a Könyvek klubja – olvasókör érdeklődői elemeztek

103 évvel az elbeszélés megjelenése után, a Petőfi Sándor Városi Könyvtár különtermében, 12 lelkes olvasó elővette a Szolgák országát.

Szabó Imre László filozófus vezetésével először Bíró Lajos (1880 Bécs – 1948 London) életével ismerkedtek meg. A szerző regényei, novellái és drámái mellett filmforgatókönyvei is jelentősek, Korda Sándorral ő alapította a London Film Productiont, és olyan világsikerek fűződnek a nevéhez, mint a VIII. Henrik magánélete, vagy a Nagy Katalin.

A „Szolgák országa” hamar népszerűvé vált, a klasszikus szerkezetű novella a századforduló legdrámaibb erejű, forró hevületű írása. Anyagából írta meg a Sárga liliom (Magyar Színház, 1910) című sikeres darabját. A társadalmi visszásságok, a korrupció, az eltussolt ügyek, a demokrácia összes szabályának megszegése, mindez könnyű, intelligens stílusban elbeszélve.

Az olvasókörben a novella bemutatása után, annak elemző vitája következett, s ahogy ezt a résztvevőkről megtudtam, mindig ilyenformán dolgozzák fel a közös olvasmányokat.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!