Helyi hírek 2014. szeptember 18. 08:30

Jól kell sáfárkodni a megye lehetőségeivel

Jól kell sáfárkodni a megye lehetőségeivel
Várhatóan 700 milliárd forintot meghaladó összeget költhet el hazánk a 2014-2020-as tervezési időszakban kutatás-fejlesztésre és innovációra az Európai Unió társfinanszírozásában. E támogatások feltétele, hogy a megyéknek gazdaságilag szakosodniuk, specializálódniuk szükséges. Ezt a közös munkát készítette elő az a rendezvény, amelyet S3 Megyei Specializációk wokrshop címmel rendeztek meg szeptember 17-én, szerdán, a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban. A workshop célja a megye 2020-ig tartó fejlesztési prioritásainak meghatározása volt, amelyen keresztül a következő 7 év KFI támogatásainak irányait határozták meg.

A rendezvény megnyitóján Kovács Ernő megyei kormánymegbízott elmondta: a cél, hogy a főiskola, a városok, a cégek, vállalkozások és kamarák ötleteinek „összegyúrásával” minél több forrás érkezzen a kutatás-fejlesztést területére Bács-Kiskun megyébe. A kormánymegbízott hozzátette: a kormány szándéka szerint az EU által hazánknak juttatott összeg 60 százaléka a gazdaságfejlesztést fogja szolgálni.

Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét alpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy ebbe a folyamatba be tudunk kapcsolódni, mivel – szemben Budapesttel – úgynevezett konvergencia régió vagyunk, vagyis olyan terület, ahol ezeket a forrásokat le lehet hívni és el lehet költeni. Ez – húzta alá – óriási előny és lehetőség a megyének, amivel jól kell sáfárkodni a következő időszakban!

A csoportos munka megkezdése előtt a bács-kiskun megyei helyzetképet a statisztikai adatok tükrében foglalta össze dr. Makra Zsolt. Előadásából kitűnt: 2012-ben a megye 1000 milliárd forintnyi bruttó hazai terméket állított elő, ezzel a megyék rangsorában a 7-dik helyet érte el. Ez a fajlagos mutató a 11-dik a megyék rangsorában, ami azt mutatja, hogy Bács-Kiskun közepesen fejlett megye. A statisztikák tanulsága szerint 2012-ben a megyében mintegy 668 ezer forint külföldi befektetés érkezett egy főre vetítve, és 9 milliárd forintot fordítottak kutatásfejlesztésre. A megye munkanélküliségi adata 10 százalék felett volt 2013-ban, ami megegyezik az országos átlaggal. Azonban a diplomások 21 százalékos aránya a foglalkoztatottak körében mintegy 6 százalékponttal elmarad attól.

A szakmai konzultáció háziasszonya dr. Ailer Piroska, a Kecskeméti Főiskola rektora volt. Ezzel a rendezvénnyel egy két hónapon át tartó folyamat vette kezdetét, amely a helyi döntéshozók és vállalkozói kör bevonásával valósul meg. A témához kapcsolódó információs anyag valamint kérdőív minden érdeklődő számára elérhető az S3 honlapon, az alábbi linken: http://www.s3magyarorszag.hu/

T. T.

Kövessen minket a Facebookon is!