Helyi hírek 2020. június 5. 16:00

Itt az ideje a zöld fordulatnak

Itt az ideje a zöld fordulatnak
Kivéreztetett önkormányzatok címmel tartott sajtótájékoztatót június 3-án, Kiskunfélegyházán, a Petőfi-téren Kendernay János, az LMP társelnöke és Kis-Szeniczey Kálmán, a párt kiskunfélegyházi önkormányzati képviselője. Tájékoztatójukban többek között kifejtették: A világjárvány, a vészhelyzet megpróbáltatásait és az előttünk álló, pontosabban már velünk lévő klímaváltozás hatásait, az ország átfogó zöld újraindításával tudjuk csak orvosolni. És így tudunk egyben felkészülni akár a következő járványokra is.

Arról is szóltak továbbá, hogy lefegyverezték és kivéreztették az önkormányzatokat, akiknek mára radikálisan csökkent a hatásköre. Eközben a kormány azokat a forrásokat is folyamatosan elvonja, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy az önkormányzat a települések közösségéért érdemben cselekedhessen.

Kendernay János kifejtette: – A tudomány előre figyelmeztetett, akárcsak az éghajlatváltozásra és annak egyre nehezebben kezelhető következményeire. De a kormányzó erők fittyet hánytak erre. Jelenlegi politikai, társadalmi, gazdasági és környezeti berendezkedésünkkel magunk alatt vágjuk a fát. Ezzel szemben azt látjuk, hogy Európában máshol források elvonása helyett, az önkormányzatok kiegészítő forrásokhoz jutottak a víruskrízis idejére. Hiszen a gondoskodás, az élet egészségügyi és szociális biztonságának megszervezését leghatékonyabban a településeken, kisebb közösségeknél lehet biztosítani és nyilván nem a hatalom központi védőbástyái árnyékában.

Az éghajlatváltozás a koronavírusnál is nagyobb kihívás. Nem hónapokig tart, hanem egyre keményebb formában életünk végéig, sőt a következő generációk életét is súlyosan veszélyezteti: gond lesz az egészséges ivóvíz- és élelmiszer-ellátás biztosítása, ha nincs alkalmazkodó agrárium és vízgazdálkodás, ha a vidék erőforrásait és közösségeit fejlesztés helyett továbbra is csak sorvasztja a politika, és ha nem gondoskodunk a városi lét feltételeiről és a kritikus infrastruktúrák elemeinek biztonságáról.


Mi lesz, ha valamilyen okból ellehetetlenül a víziközmű-szolgáltatás, a szemétszállítás, az energiaszolgáltatás, ha a viharok elviszik a fejünk fölül a tetőt? Akkor milyen jövő vár ránk?

A klímaváltozás Magyarországot az európai átlagnál sokkal jobban fenyegeti, ezért minden lehetőt meg kellene tenni alkalmazkodási képességünk javításáért, településeink élhetőségéért, tekintettel többek között:

– a hőhullámokkal összefüggő egészségügyi ás élettani következményekre,


– a rendkívüli időjárási körülmények, mint a felhőszakadások, villámáradások, út- és épületkárok, terményvesztés miatti biztosításokra és segélynyújtásra,

– a közegészségi szempontból fenyegető új kórokozók elterjedésére.




Ebben vannak állami, települési és civil feladatok, de ezek terén tiszta és pontos feladatmegosztásra és a szükséges feltételek biztosítására van szükség. Ahhoz, hogy a magyar társadalom és gazdaság működését új alapokra helyezhessük, ellene kell állnunk a gazdaság talpra állításának rövidtávú megoldásokat előnyben részesítő kísértésének. Újra kell gondolnunk a nagy presztízsberuházások társadalmi hasznosságát, ahogy a gazdasági és iparpolitikai döntéseinknél alapvető szempontként kellene tekinteni a további kitettségünk és sérülékenységünk ledolgozását is – tette hozzá a párt alelnöke.


Kis-Szeniczey Kálmán arról szólt, hogy a járványügyi helyzet Kiskunfélegyháza költségvetését is rosszul érintette. Rákényszerült a 400 millió forintos likvidhitel megnyitására, több önkormányzati ingatlant is árverésre bocsátottak. Csak reménykedni lehet abban, hogy helyi adóbevételi veszteség nem éri az az önkormányzatot.

– Bízom abban, hogy az elmúlt időszak lehetőséget adott mindennapi életünk átgondolására, újratervezésére. Az új tervek között pedig megfogalmazódik, hogy környezettudatosabbá válunk, odafigyelőbbek leszünk fogyasztási szokásainkra. Remélhetőleg az önkormányzati munka is hamarosan visszatér a rendes mederbe, újra meg lehet tartani a nyilvános testületi üléseket, a közösségi rendezvényeket, lakossági fórumokat. Szeretném azt elérni, hogy Félegyháza dolgozzon ki egy fásítási, erdőtelepítési programot, aminek köszönhetően egy-két évtized alatt a város erdőterülete megkétszereződhet – tette hozzá.

Kövessen minket a Facebookon is!