Gazdaság 2020. június 9. 16:00

Az EU-ban is rossz lesz a gabonatermés

Az EU-ban is rossz lesz a gabonatermés
Az európai gabonatermés kapcsán rosszak a kilátások. A szárazság és a késői fagyok komoly gondokat okoztak.

Az Európai Unió Növénymegfigyelő Ügynöksége (MARS) május közepén szinte minden növényre vonatkozóan csökkentette termés-előrejelzéseit – számolt be róla a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). A repce, az őszi árpa és az őszi búza terméscsökkenése a legnyilvánvalóbb. A tavaszi árpában néhány országban a lefelé mutató korrekciókat ellensúlyozta Spanyolország magasabb hozama. A nyári növények szezonja csak most kezdődött el, és a legtöbb előrejelzés csak a történelmi tendenciákon vagy átlagokon alapul. Nyugat- és Közép-Európa nagy részén a májusi időjárás ugyanolyan rossz volt, mint az áprilisi. A talaj nedvességtartalma sok régióban túl alacsony a növények növekedéséhez.

Nyugat- és Közép-Európa nagy részén az esőzések hiányoznak. Az aszály különösen – Magyarországon kívül – Kelet-Franciaországot, az Egyesült Királyság keleti részét, a Benelux-államokat, Németország északi felét és Nyugat-Lengyelországot érinti. Illetve komoly problémák lehetnek még Dél-Csehországban, Ausztriában, Kelet-Olaszországban is.

Az időjárási körülmények mindenütt olyan kedvezőtlenek, mint áprilisban voltak. A közelmúltban esett némi csapadék, de mennyisége nem volt elegendő a talaj nedvességtartalmának feltöltéséhez. Ennek eredményeként a növényi biomassza növekedése lelassult, a jövedelempotenciál romlott. A feltételek többnyire rosszabbak, mint 2019-ben.

Az éjszakai fagyok elsősorban Németországban, Nagy-Britanniában és a Benelux-államokban okoztak gondot a szántóföldi növényekben, különösen a virágzó repcében, illetve a szőlőültetvényekben. Franciaország északkeleti részén a tavaszi vetésű növények kedvezőtlen körülmények közötti kelése és az őszi vetésű növények fejlődésének lassulása a szokásosnál alacsonyabb termési potenciált okoz.

Franciaország északi és északnyugati régióiban az esőzések miatt a téli növények fejlődése valamivel jobb. Németországban az őszi vetésű növények fejlődése lelassult az alacsony hőmérséklet és az alacsony talajnedvesség kombinációjának következtében. Bár május eleje óta néhány régióban a helyben leesett nagyobb csapadékmennyiség kedvezőbb körülményeket teremtett.

A betakarítási körülmények Lengyelországban hasonlóak a németországihoz, ám a növénynövekedés jobban lelassult a nagyon alacsony talajnedvesség miatt. Románia és Bulgária nyugati régióiban az őszi vetésű növények jól fejlődtek az áprilisi aszály ellenére. A keleti régiókban azonban a folyamatos csapadékhiány máris látható károkat okozott számukra. A májusi csapadék csak részben enyhítette a terméskiesést. Ezzel szemben az ukrán csapadékhiány májusban megszűnt.

 

Kövessen minket a Facebookon is!