Helyi hírek 2020. június 10. 14:00

Gyermekkorunk kedvencei a piacon: rebarbara és egres

Gyermekkorunk kedvencei a piacon: rebarbara és egres
Legtöbbször mindkét alapanyag főzelék vagy szósz formájában jelent meg a magyar családok asztalán, azonban a felhasználási módjuk többféle lehet. A félegyházi piacon a rebarbara csomója 350 forint, az egres kilogrammonkénti ára, 1800 forint. Mindkettő nagyon értékes tápanyagokban, érdemes belőle a szezonban rendszeresen fogyasztani.

A rebarbara, vagyis barbárok gyökere régóta ismert növény, azonban csak az utóbbi néhány száz év alatt kezdték használni.  A növény szárát fogyasztjuk, amelynek színe a rózsaszíntől a bíborvörösig terjedhet, íze fanyar, savanykás. Süteményekben, társítva például az eperrel, remek párost alkot. Fogyaszthatjuk kompótként, szörpöt, lekvárt, főzeléket, szószt készíthetünk belőle. Magas víztartalmú, emellett B, A, C, E, K vitamin tartalma jelentős, található benne kalcium, kálium, cink és vas. Szénhidrát és kalóriatartalma alacsony. Gálné Faragó Györgyi, termelő Pálmonostoráról hozza a félegyházi piacra. Évek óta termeli a rebarbarát, ami vízigényes növény, emellett viszont nem sok gondozást igényel. Csomókba kötve árulja, 350 forint jelenleg az ára.



Az egres, vagy más néven köszméte, piszke kilogrammonként 1800 forintért kapható. A helyi piacon id. Sörös László termelőtől is megvásárolhatjuk a gyümölcsöt. Tulajdonában van 30 tő, 8 éves egres bokor, így minden évben itt adja el a felesleget. Elmondása szerint a háziasszonyok túlnyomórészt főzeléknek viszik. Hazánkban ismertebb egres fajták: a szentendrei fehér, a zöld óriás, a pallagi óriás és a gyöngyösi piros.  A termés zömét május végén, június első felében szedik. A gyümölcs energiatartalma nagyon csekély, mindössze 44 kcal, 100 grammonként. A, B1 és C vitamint tartalmaz, valamint kálium, kalcium, foszfor és niacin található benne. Emésztésserkentő hatása miatt gyakran kínálják húsok mellé, szósz formájában, köretként.


Z. A. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!