Helyi hírek 2020. június 11. 10:00

Elhunyt dr. Édes István sebész főorvos

Elhunyt dr. Édes István sebész főorvos
Elhunyt dr. Édes István, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház kiskunfélegyházi telephelyének sebész főorvosa, aki mintegy 30 éven át dolgozott az intézmény sebészeti osztályán. A köztiszteletben álló szakember 97 éves volt.


Dr. Édes István 1923-ban született a Heves megyei Apc községben. Középiskolai
tanulmányait a Hatvani Gimnáziumban végezte, majd sikeres felvételi vizsgát követően megkezdte tanulmányait a Budapesti Orvostudományi Egyetemen.

Másodéves orvostanhallgató korában közbeszólt a történelem, besorozták katonának és részt vett a II. világháborúban. Amerikai hadifogságot követően 1946-ban tért vissza Magyarországra és folytatta tanulmányait.

Az orvosi diploma megszerzését követően 1950-ben a Kecskeméti Megyei Kórház sebészeti osztályára került. Itt szakvizsgázott sebészetből, traumatológiából és ortopédiából. Ugyancsak Kecskeméten 1951-ben házasságot kötött, felesége dr. Hegedűs Katalin. A házasságból egy fiúgyermekük született 1952-ben (ifj. Édes István, aki szintén orvosként dolgozik). Egy unokája és két dédunokája született.



Dr. Édes István 1958-ban a Kiskunfélegyházi Kórház sebészeti osztályára került, mint adjunktus. Ezt követően közel 30 éven át (nyugdíjba vonulásáig) sebész adjunktus majd főorvosként dolgozott az osztályon. Élete során mintegy 20 ezer kisebb-nagyobb műtétet végzett a sebészet, a traumatológia és ortopédia területén. Hatalmas szakmai tudását munkatársainak továbbadta, imádta az oktatást.



A városban közmegbecsülésnek örvendett, a betegek és munkatársai tisztelték és szerették. Számos magyar és angol nyelvű publikáció szerzője, illetve társszerzője. Tudományos érdeklődése az epe út sebészetet és a traumatológiai csont eltérések műtéti megoldását ölelte fel. A hatvanas évek második felétől a nyolcvanas évek közepéig osztályvezető főorvosként részt vett számos orvostanhallgató és szakorvos-jelölt (elsősorban a Szegedi Orvostudományi Egyetemről) graduális, illetve posztgraduális oktatásában.



A Kiskunfélegyházi Máltai Szeretetszolgálat alapító csoportvezetője, amely szervezet a mai napig működik. Munkája elismeréséül 2008-ban megkapta a „Kiskunfélegyháza Város Egészségügyéért” díjat.
 

Kövessen minket a Facebookon is!